Od 2010. prihodi putničkih agencija porasli za 54%

eTurizam
07.08.2018 09:08:33

Prihodi dosegli 5 milijardi kuna

Od 2010. prihodi putničkih agencija porasli za 54%

U razdoblju od 2010. do 2017. godine broj aktivnih turističkih agencija u Hrvatskoj narastao je za 44%, s njih 870 na 1.254. Usporedno s povećanjem broja agencija rasli su i prihodi, i to za 54%, odnosno s 3,3 milijarde kuna na 5,1 milijardu kuna. Hrvatska gospodarska komora objavila je kako je broj zaposlenih 2017. bio 20% veći nego prije 7 godina. 

Broj noćenja koji se realizirao uz posredovanje domaćih putničkih agencija od 2007. godine zabilježio je pad od oko 13%, no industrija turizma od navedene godine nastavlja povećavati dodanu vrijednost svojih usluga. Rezultat toga je i rast poslovnih prihoda turističkih agencija za gotovo 70% i rast broja zaposlenih za 17% u razdoblju od 2007. do 2017. godine. 

Domaće turističke agencije preko 80% fizičkog prometa ostvaruju pružanjem receptivnih usluga. Analizom poslovanja turističkih agencija i turoperatora u razdoblju od 2007. do 2017., provedenom od strane Instituta za turizam, zaključeno je kako u skupini mikro i malih poduzetnika 99% čine turističke agencije u kojima skoro 80% ukupnog broja zaposlenih ostvaruje i 80% ukupnih prihoda. 

„Ovaj rast prihoda djelatnosti uz istodobno smanjenje broja noćenja, potvrđuje da su agencijski gosti oni koji ostvaruju visoku potrošnju i koriste vanpansionske sadržaje složene u paket aranžmane visoke dodane vrijednosti. Radi se o eno-gastro, pustolovnim, zdravstvenim, kulturnim i svim drugim proizvodima posebnih tema i interesa koji istodobno odmiču Hrvatsku od imidža destinacije sunca i mora, pune smještajne kapacitete van sezone i omogućavaju cjelogodišnji turizam," istaknuo je predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK Boris Žgomba, komentirajući ove rezultate.

No, usprkos financijskom rastu, podaci ukazuju kako je udio turističkih agencija u ukupnom prometu turističkog sektora u padu, odnosno dolazi do pada broja noćenja u organizaciji domaćih agencija. Rezultat je to neravnopravne tržišne utakmice domaćih agencija s ostalim tržišnim konkurentima iz sektora. 

„Pritom mislim na pojedine strane online platforme, što donekle regulira nova Europska direktiva o paket i povezanim putnim aranžmanima koja je stupila na snagu u Hrvatskoj kroz Zakon o pružanju usluga u turizmu u srpnju ove godine. Ali i na pružatelje smještaja, koji su zbog primjene posebnog postupka oporezivanja putničkih agencija PDV-om stavljeni u povoljniji položaj u odnosu na agencije, posebno u segmentu poslovnih putovanja", naglasio je Žgomba.

Naime, ako pojedina tvrtka rezervira smještaj za zaposlenika izravno od hotela, ima pravo na odbitak pretporeza, dok u slučaju posredovanja turističke agencije pri rezervaciji to pravo ne ostvaruje. Takva usluga ne spada pod direktivu EU izravno vezane za paket aranžmane koja isključuje B2B prodaju iz svog opsega. 

(I: eCroatia.info / lider.media)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eTurizam

eCroatia

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: