10 prodajnih vještina bez kojih nećete moći u 2020.

MALI I SREDNJI PODUZETNICI - TRENDOVI U 2022.
25.02.2020 09:02:28

Želite li biti uspješan prodavač, morate usvojiti mnoga znanja i taktike kojima ćete pridobiti klijente. U tome vam mogu pomoći ove prodajne vještine.

10 prodajnih vještina bez kojih nećete moći u 2020.

Biti vrhunski prodavač znači navesti ljude da kupuju vaš proizvod ili uslugu s entuzijazmom. Ipak, doživjeli ste da vas nešto sprječava da zaključite posao. Od 5 sastanaka, uspješno prođe samo jedan od njih? To znači da velik dio vašeg vremena i energije trošite uzalud. Pitate se jeste li uopće za prodaju ili možete učiniti nešto da to promijenite? 

Prodajne vještine nešto je što se uči i usavršava s vremenom. Nemojte odustajati nakon par promašenih sastanaka. Uspješan prodavač mora poboljšati svoja prezentacijska i ina umijeća kako bi pridobio klijente. Donosimo vam 10 prodajnih vještina bez kojih nećete moći 2020. 

1. Motivacija i entuzijazam


Želite li biti uspješni u onome što radite, bitno je ne izgubiti motivaciju. Uspješni prodavači vjeruju u ono što rade, imaju određenu razinu entuzijazma prema svakom sastanku i uvijek su motivirani prema uspjehu. Izgubite li vjeru i želju u ono što radite, klijentima ćete postati poprilično neuvjerljivi. 
 
Prodajne vještine u 2020. 

2. Slušanje


Uspješni prodavači su dobri komunikatori, ali komunikacija treba biti dvosmjerna. To znači da trebate znati kada zašutjeti i početi slušati. Aktivno slušanje je najbolji način da saznate nešto više o klijentu, s kojim se izazovima suočava i kako mu vi možete pomoći s rješenjem. Najlakše je držati se prodajne skripte, ali ako želite prodati, morate pokazati da razumijete, da zaista čujete ono što vam klijent govori.

Nemojte doći na sastanak i samo izrecitirati svoje. Postavite dobro pitanje i poslušajte odgovor do kraja. Dajte klijentu da dođe do riječi, pitajte ga što ga muči, kako ide posao. Zanimljivo je što sve možete saznati samo ako pažljivo slušate, dobit ćete dodatne informacije na temelju kojih ćete moći prilagoditi i svoj prodajni pristup

3. Dobra prodajna strategija


Nemojte se samo pojaviti na sastanku ili podići slušalicu pokušavajući prodati naslijepo. Brzo ćete naići na odbijanje. Umjesto toga osmislite dobru prodajnu strategiju koje se možete držati. Definirajte tko je vaš klijent, što ga zanima i što mu treba, upoznajte se s njegovom branšom i unaprijed pripremite neka pitanja koja ćete mu postaviti. 
 
Prodajne vještine u 2020. 

4. Multitasking


Prodaja nije jednostavan posao. Kako biste uspjeli u tom svijetu, morate biti iskusan u multitaskingu. Nerijetko ćete morati istovremeno odgovarati na jedan mail, drugom rukom držati telefon i voditi razgovor, tražiti nove informacije. Multitasking je važno savladati jer je katkada za uspješnu prodaju važno biti detaljist koji ima sposobnost izvoditi više različitih zadataka i znati koji su prioriteti. 

5. Nemojte biti prenametljivi


Svi mrze onog prodavača koji je prenametljiv i ne odustaje, koliko god ga vi odbijali i govorili da vas ne zanima. Šanse da ostvarite prodaju ako ste nepodnošljivi i ne razumijete riječ "ne" su gotovo ravne nuli. 

Naučite koje su granice kada se radi o prodaji, bitno je pronaći točku koju ne smijete prijeći. Ublažite pristup tako da naglasak ne bude sve vrijeme na "uvaljivanju" vašeg proizvoda ili usluge, govorite umjereno i blagim tonom, pustite klijenta da dođe do riječi, fokusirate se na njegove ideje i probleme umjesto da samo nasrtljivo pokušavate prodati. Iznenadit ćete se koliko dublju vezu možete napraviti i pozitivan imidž u očima klijenata. 
 
Prodajne vještine u 2020. 

6. Umrežavanje


Umrežavanje je jedan od učinkovitijih alata za povezivanje s potencijalnim klijentima. Pojavite se na networking eventima, angažirajte se u vašoj društvenoj sredini. Ne bojte se koristiti društvene mreže, istražite tvrtke s kojima se želite sastati i uspostavite kontakt. 

7. Storytelling


Prodavanje ne znači samo izrecitirati karakteristike svojih usluga i proizvoda. Trebate uvjeriti klijenta zašto mu je to potrebno, kako će to riješiti njegove probleme ili im u nekoj mjeri doprinijeti u poslovanju. Storytelling će vam pomoći da ispričate priču koja će odzvanjati u klijentovoj podsvijesti i zaintrigirati ga da sazna više. 
 
Prodajne vještine u 2020. 

8. Pregovaranje 


Pregovaranje u prodaji ključna je vještina za koju katkada trebaju godine kako bi se izbrusila. Svaka strana za sebe želi ostvariti najbolji mogući ishod. Dobar prodavač zna kako baratati pregovaračkim strategijama, raznim trikovima i tehnikama kojima može "dovesti vodu na svoj mlin". 

9. Analiza konkurencije


Tržište prodaje iznimno je kompetitivno. Neprestana analiza konkurencije važna je kako biste uvidjeli koja je vaša pozicija, kako stojite naspram njih, koje su razlike, a koje sličnosti. Proučite li njihovu strategiju, moći ćete lakše prepoznati prednosti i rizike te pripremiti vaš plan koji će bolje odgovarati potrebama potencijalnih korisnika. 
 
Prodajne vještine u 2020. 

10. Koristite tehnologiju 


Neprestano uvođenje tehnologije u poslovanje može pomoći povećanju produktivnosti. Današnji prodavač mora biti na "ti" s digitalnim uređajima i tehnologijom koja će mu pomoći u lakšoj prilagodbi tržištu. Nemojte se opirati korištenju novih tehnologija, gledajte to kao na pomoć koju možete iskoristiti kao svoju prednost. Primjerice, CRM sustav može postati vaš najmoćniji prodajni alat u kojem ćete imati sve informacije potrebne sa sastanak s potencijalnim klijentom. 
 
Sviđa vam se ovaj članak? Pratite nas na Facebooku i Instagramu i prvi saznajte novosti.

(I: eCroatia.info)

POVEZANE VIJESTI

MALI I SREDNJI PODUZETNICI - TRENDOVI U 2022.

eCroatia

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na:

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više