Naučite kako zadržati svoje kvalitetne zaposlenike

MALI I SREDNJI PODUZETNICI - TRENDOVI U 2022.
11.05.2018 10:05:19

Otkaz započinje već s prvim trenutcima nezadovoljstva

Naučite kako zadržati svoje kvalitetne zaposlenike

 
Zaposlenici vole reći da odlaze radi bolje plaće. Prava je istina da postaju spremni za odlazak u trenutku kada nešto počinje nagrizati njihovu motivaciju. Otkaz započinje s prvim trenutcima nezadovoljstva te nizom događaja koji postepeno narušavaju angažiranost zaposlenika.
 
Ovakve situacije imaju visoku cijenu. Prema nekim procjenama, zamjena postojećeg zaposlenika košta između 6 i 9 mjesečnih plaća. To je mjerljivi trošak, međutim, postoje i druge posljedice:
  • utjecaj na angažiranost cijelog tima;
  • rizik od nezadovoljstva klijenata;
  • vrijeme koje nadređeni mora uložiti kako bi pronašao jednako kvalitetnog zaposlenika.  

Kako do toga ne bi došlo, kao pravi lider možete učiniti mnogo toga, a sve počinje komunikacijom

1) Povratna informacija 

Ukoliko nedostaje povratna informacija od strane nadređenog, zadovoljstvo poslom brzo i lako nestaje. Prema podacima koje je objavio HubSpot, tvrtke koje zaposlenicima redovito daju povratnu informaciju smanjuju odlazak najboljih zaposlenika za gotovo 15%. Pritom se ne misli na povratnu informaciju poput "možeš ti i bolje". Kada zaposlenik dobro odradi posao, treba mu to jasno dati do znanja.  

2) Smisao

Ponašate li se prema zaposlenicima kao da su brojevi, uzvratit će vam istom mjerom i svoj će posao promatrati kao transakciju. Kod zaposlenika koji vide smisao i važnost onog što rade, triput je veća vjerojatnost da će ostati na svom poslu. Uvijek je dobro pojasniti zaposleniku kako njegov rad doprinosi tvrtki, timu, klijentima.

3) Perspektiva 

Kada zaposlenici ne razumiju u kojem smjeru tvrtka ili njihova karijera idu, ne postoje zdravi temelji za budućnost. Podijelite sa zaposlenicima viziju tvrtke i objasnite im dugoročne planove. 

Zadržavanje odličnih zaposlenika sastoji se od niza malih aktivnosti. Dobra je vijest da je većina njih potpuno besplatna! Povrh toga, važno je uočiti prve znakove nezadovoljstva i reagirati prije nego što zaposlenik primi poziv od nekog drugog poslodavca.  
 

(I: eCroatia.info/moj-posao.net)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

MALI I SREDNJI PODUZETNICI - TRENDOVI U 2022.

eCroatia

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: