Kako pokrenuti startup?

MALI I SREDNJI PODUZETNICI - TRENDOVI U 2022.
13.11.2018 14:11:35

Ako imate dobru ideju, evo kako krenuti

Kako pokrenuti startup?

Dobro ste proučili tržište i došli na odličnu ideju koja u vašem okruženju još nije zaživjela... Realizirati svoju poslovnu ideju u uspješan poslovni pothvat nije tako jednostavno. Prepreke, rizici, financijski izdaci, sve to traži da se naoružate strpljenjem i upornošću. No, ako jako dobro znate koji je vaš cilj i namjeravate biti ustrajni, onda ste na pravom putu. 

Što je startup?


Generalno gledajući, pokretanje nekog posla od početka može se smatrati startupom. Ali, to nije baš točno. Potrebno je odmah u početku shvatiti kako novootvoreni restoran, kafić, trgovina odjećom ili autoservis nisu startupovi. 

Najčešće se ovaj pojam vezuje prvenstveno za tehnološke projekte koji će svojim inovacijama riješiti određeni problem šire mase ljudi, odnosno imaju globalni potencijal. Danas, kada se priča o ovom pojmu, može se pomisliti na Facebook, WhatsApp, PayPal i slične uspješne kompanije koje su započele od jedne jedinstvene ideje, imajući globalnu ambiciju. 

Današnji startupovi svi imaju zajedničko to što rade na nečem inovativnom, razvijaju nešto novo ili nešto što već postoji pokušaju razraditi na drugačiji način. Često se vjeruje kako je za startup potrebna neka revolucionarna ideja. Istina je da katkada možete jednostavno unaprijediti već postojeću ideju. Možda ima nešto što vam se sviđa, ali uočili ste neke manjkavosti u tome i smatrate kako možete o učiniti da to rješenje bolje funkcionira na tržištu... Ipak, vodite računa o intelektualnom vlasništvu. 

Način na koji startup zapravo zarađuje jest da kupcima ponudi bolja rješenja nego što trenutno postoje na tržištu. 
 
Kako pokrenuti startup? 

Razradite poslovnu ideju


Pronašli ste problem, temeljito istražili tržište, a zatim pronašli i rješenje. Prije pristupanja razradi poslovne ideje najvažnije je da ste sto posto sigurni da znate u što se upuštate, da to vrijedi vašeg vremena, truda i novaca. Ako jeste – krenite u razradu poslovne ideje!

Zapišite sve što vam padne na pamet, posložite pravilnim redoslijedom i dobit ćete sažetak poslovnog koncepta. Obuhvatite sve ključne aspekte budućeg poslovanja: što točno radite, kako to radite, tko su vam klijenti, kako ćete naplaćivati svoje usluge i proizvode...

Detaljno razrađen poslovni plan ukazat će vam na potencijalne nedostatke i prikazati potrebnu financijsku strukturu i organizaciju rada, te strategiju cjelokupne realizacije projekta i plan akcije.
 
Kako pokrenuti startup? 

Potražite suosnivača koji podržava vašu ideju


Proučili ste tržište i uvjerili se kako vaš poslovni model može zaživjeti među konkurencijom. No, smatrate da sami nemate dovoljno znanja i iskustva za pokretanje startupa i realizaciju ideje.
 
Katkada je pojedincu teško samome nositi cijeli težinu pokretanja poslovanja, stoga je dobro pronaći suosnivača ili nekolicinu njih koji dijele vaš stav i spremni su predano raditi na realizaciji ideje, a posjeduju ona znanja i iskustva za koja smatrate da vama nedostaju. Partnera možete pronaći u svojoj okolini, među prijateljima, bivšim kolegama s posla, na networking susretima... 
 
Kako pokrenuti startup? 
 

Financije


Mnogi investitori zaobići će poduzetničke poduhvate iz straha od propalih ulaganja. Ipak, u današnje vrijeme, startupovi su zbog svoje inovativnost dobili na značenju i otvorile su im se razne metode financiranja

Osim raznih natječaja i poduzetničkih inkubatora, razni su izvori financiranja realizacije startup ideje: 

1. Bootstrapping – financiranje iz vlastitih sredstava bez vanjskih ulaganja, posebice je učinkovito kada se radi o manjem početnom ulaganju kod kojeg postoji potencijal brzog generiranja prihoda.
 
2. FFF financiranje (friends, family, fools) – financiranje od vlastite obitelji, pozajmica od prijatelja koji vjeruju u vaš potencijal ili investitora koji smatra kako se radi o perspektivnom poslovnom pothvatu. Radi se najčešće o prvim investitorima na koje se možete osloniti u najranijoj fazi pokretanja poslovanja. 
 
3. Državno financiranje – u obliku poslovnih potpora lokalna ili državna tijela nude nepovratna sredstva za buduće poduzetnike, no pritom vam se postavljaju određeni uvjeti koje morate redovito ispunjavati.
 
4. Europska unija – putem natječaja u sklopu programa i strukturnih fondova EU moguće je prijaviti svoj projekt, posebice ako se radi o području visoke tehnologije i inovacija
 
5. Bankovni sektor – ako se odlučite za kreditiranje, najzastupljeniji način financiranja poslovanja, potrebno je da vaš poslovni plan bude besprijekoran jer ćete njime investitorima dokazati da znate što radite. Mali i srednji poduzetnici početnici mogu u HBOR-u, HAMAG BICRO-u i na sličnim mjestima pronaći detaljne informacije i programe, pa čak i natječaje za financiranje putem kredita. 
 
6. Poslovni anđeli – pojedinci koji su uspješno poslovali u određenoj poslovnoj grani, a koji imaju višak novčanih sredstava i znanje mogu postati neformalni investitori vašeg projekta. Mogu vam ponuditi savjete i pomoći vam u kapitaliziranju ideje te smanjenju početnih gubitaka. 
 
7. Rizični kapital – investicijski fond koji se razlikuje od drugih fondova po tome što ulaže u rizičnije djelatnosti i ima veće stope prinosa. Karakteristika ovakvog ulaganja jest da postoji aktivna uloga u upravljanju poduzećem u koje se ulaže; startup dobiva pomoć putem umrežavanja i savjetovanja u zamjenu za udio u vlasništvu
 
8. Crowdfunding - kolektivna suradnja s ciljem financiranja poduzetničkih ideja pri kojem se financira iz mnoštva manjih donacija prikupljenih putem interneta. Ova metoda pojedincima daje priliku da kreativnim nastupom privuku i potaknu interes javnosti. 
 
Kako pokrenuti startup? 
 

Testiranje usluge ili proizvoda, oglašavanje i praćenje


Zamolite obitelj ili prijatelje za mišljenje ili testiranje vašeg proizvoda ili usluge. Napravite Facebook kampanju i targetirajte ciljnu skupinu potencijalnih klijenata kojima ćete ponuditi svoj proizvod ili uslugu. 
 
Izradite plan oglašavanja na kojem ćete temeljiti daljnje strategije oglašavanja, medijske strategije, odnose s javnošću itd. Koristite i društvene mreže koje su danas popularna metoda dolaženja do potencijalnih korisnika i praćenja njihova zadovoljstva. Budite aktivni na Facebooku, Instagramu, YouTubeu, Twitteru...

Nemojte zanemariti podatke o korisnicima. Putem Google Analyticsa možete pratiti ponašanje korisnika, posebice nakon plasiranja marketinške kampanje. Neprestano provjeravajte feedback i pratite svaki detalj. Na koji god način prikupili povratne informacije, temeljito ih proučite i iskoristite za "upgrejdanje" usluge ili proizvoda. 
 
Kako pokrenuti startup? 

(I: eCroatia.info)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

MALI I SREDNJI PODUZETNICI - TRENDOVI U 2022.

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: