Zašto je Design Thinking postao tako popularan?

MALI I SREDNJI PODUZETNICI - TRENDOVI U 2022.
31.05.2019 13:05:24

Koncept koji na kreativan i racionalan način pristupa problemu u zadnje se vrijeme sve više primjenjuje u poslovanju

Zašto je Design Thinking postao tako popularan?

O konceptu Design Thinking vjerojatno ste odavno čuli. Sve je popularniji među velikim kompanijama i startupovima diljem svijeta, a primjenjiv je kako u privatnom, tako i u javnom sektoru. Radi se o metodologiji pronalaženja kreativnih i inovativnih rješenja u poslovanju povezivanjem racionalnog i intuitivnog razmišljanja, ali sa stavljanjem korisnika u samo središte procesa.

Design Thinking pristup problemu 


Cilj Design Thinkinga nije razmišljati o dizajnu proizvoda ili usluge, već razmišljati kao dizajner. Takvim pristupom probudit ćete kreativnost u vama, i imati veći potencijal za razvoj inovacija. Dizajnerskim razmišljanjem lakše ćete identificirati probleme, ali i pristupiti im iz nekoliko perspektiva i pronaći učinkovito rješenje. 

U pristupu problemu oslanja se na različitosti svih sudionika procesa. U proces dolaska do rješenja uključuju se osobe različitih znanja i vještina, katkada i iz nekoliko naizgled nespojivih branši. Upravo je ključ u tome da njihovo zajedničko iskustvo, ali različiti pristupi mogu dovesti do interesantnih i ostvarivih ideja. 

Ova se metoda uglavnom koristila za dizajn proizvoda i usluga, no danas se primjenjuje i prilikom izrade strategija za cjelokupno poslovanje kompanija. 
 
Design Thinking 

Koraci Design Thinkinga 


Proces Design Thinkinga sastoji se od pet koraka u čijem je fokusu djelovanje. Samo kreiranjem i testiranjem stvorenoga možete nastaviti učiti i poboljšavati svoje ideje. 
 

1. Empatija


Empatija na prvo mjesto stavlja razumijevanje prema krajnjem korisniku. Sposobnost da se "stavite u tuđu kožu" i shvatite njihove stvarne želje i potrebe pomaže vam u fokusiranju na cilj i prilagođavanju proizvoda od samog starta. Nemojte pretpostavljati da točno znate što korisnici žele. 

2. Definiranje


Drugi korak Design Thinkinga je definiranje potreba korisnika i vaših saznanja. Odnosno, u ovoj fazi potrebno je procesuirati i spojiti rezultate dobivene prvim korakom kako biste imali uvid u korisničko stajalište kojem ćete prilagođavati dizajn. 
 
Design Thinking 

3. Ideacija


Treći korak, ideacija, zapravo je buđenje kreativnosti. Ovdje dolazi do izražaja brainstorming cijelog tima. Izlažu se sve ideje,  "secira" se svaka od njih te se zatim slažu se po važnosti. Generiranjem raznih ideja odabire se optimalno rješenje. 

4. Prototipovi


U ovoj fazi ideje se oživljavaju, odnosno pretvara ih se u nešto opipljivo. Svrha izrade prototipa jest u što kraćem roku i uz što manje troškove pripremiti proizvod ili uslugu koje krajnji korisnik može iskusiti. Cilj je ovog koraka uočiti koje su mane prototipa, a s čime su korisnici izrazito zadovoljni. 

5. Testiranje


Završni korak je isprobavanje prototipa i njihovo ustupanje krajnjem korisniku na testiranje kako biste dobili povratnu informaciju i zapažanja kojima ćete unaprijediti završni proizvod. Poanta je u što kraćem roku usvojiti što više zapažanja, brzo učiti i stvoriti podlogu za savršen finalni proizvod ili uslugu. 
 
(I: eCroatia.info)

POVEZANE VIJESTI

MALI I SREDNJI PODUZETNICI - TRENDOVI U 2022.

eCroatia

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na:

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više