Suhi zrak loš je za vaše zdravlje - 5 savjeta kako osvježiti prostor

eDom&vrt
06.02.2020 10:02:08

Donosimo vam 5 trikova kako zimi smanjiti količinu suhog zraka u zatvorenim prostorijama.

Suhi zrak loš je za vaše zdravlje - 5 savjeta kako osvježiti prostor

Svi volimo zimi uživati u toplini svog doma. No, zagrijavanjem se smanjuje vlažnost zraka i on postaje sve sušiji. Kao takav, suhi zrak može biti uzrok raznim tegobama, poput respiratornih smetnji, povećanog rizika od zarate, iritacije kože, peckanja u očima i osjećaja iscrpljenosti. 

Kako biste to spriječili, korisno je znati kako utjecati na ovlaživanje prostora i smanjenje suhoće zraka

1. Prozračivanje soba


Kako biste uveli novu dozu svježeg zraka u kući, povremeno otvorite prozore. Prozračivanje prostorija ograničite na nekoliko puta dnevno na kratke periode

2. Posuda s vodom na radijatoru ili peći


Jedna od "starih" metoda je stavljanje posude s vodom na radijator, kako bi došlo do isparavanja. Možete dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja kako bi prostor zamirisao. No, poželjno je da vodu redovito mijenjate kako ne bi došlo do razvoja bakterija koje evaporacijom dolaze u zrak. 
 
U obični lončić ulijte vode i u nju stavite nekoliko komadića limuna ili naranče. Možete ga staviti na štednjak ili peć i pustiti da proključa. Isparavanje će podići vlažnost zraka u prostoru, a citrusi utjecati na ugodan miris koji podiže raspoloženje. 
 
Kako protiv suhog zraka 

3. Sušenje rublja kraj peći ili radijatora


Zimi sunce prije zađe,a hladan i vlažan zrak usporavaju sušenje rublja. Iskoristite oprani veš kao prirodni ovlaživač. Stalak za rublje stavite kraj peći ili radijatora, voda iz odjeće tako će isparavati i održavati nisku razinu vlage u zraku. 
 

4. Sobne biljke

 
Postoje sobne biljke koje smanjuju suhoću zraka. Ako želite povećati vlažnost zraka prirodnim putem, nabavite odgovarajuće sobne biljke koje dodatno filtriraju onečišćenja i ovlažuju prostoriju. Neke od najboljih vrsta su fikus, kaktusi, lozica, kalanhoa i pačempres. Osim što će lijepo dekorirati vaš dom, podignut će kvalitetu zraka.
 
Suhi zrak, kako osvježiti prostoriju 

5. Nabavite ovlaživač zraka


Ako možete, nabavite ovlaživač zraka. Ovi su uređaji idealan suborac protiv suhog zraka, prašine i neugodnih mirisa u kući. Postavite ga u prostorije koje najviše grijete i u kojima provodite najviše vremena. Naravno, provjerite specifikacije proizvoda i odaberite onaj koji najviše odgovara vašim potrebama. 

Sviđa vam se ovaj članak? Pratite nas na Facebooku i Instagramu i prvi saznajte novosti.

(I: eCroatia.info)

POVEZANE VIJESTI

eDom&vrt

eCroatia

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na:

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više