Sobne biljke u uredu opuštaju, ali i pročišćuju zrak od toksičnih kemikalija

eDom&vrt
15.01.2018 13:01:46

Pogledajte kojim biljkama je najbolje "zazeleniti" svoj radni prostor

Sobne biljke u uredu opuštaju, ali i pročišćuju zrak od toksičnih kemikalija

Ispunite li radni prostor sobnim biljkama, one će pročistiti zrak od toksičnih kemikalija i pomoći vam da budete zdraviji, te smanjiti razinu stresa, pokazalo je australsko istraživanje, a u prilog mu idu rezultati sličnoga ranijeg istraživanja NASA-inih znanstvenika, prenosi Lider.
 
Zaključak se osobito odnosi na radne prostore u neboderima s ugrađenim ventilacijskim sustavom zbog kojih se virusi šire i brže.
 
 
"Zeleni prostori utječu na osjećaj smirenosti i opuštenosti, a osobito su korisni jer pročišćavaju zrak od toksičnih kemikalija i održavaju optimalnu količinu vlage u zatvorenoj prostoriji", kažu Eddie van Etten i Pierre Horwitz, suradnici australskog Centra za menadžment ekosustava pri Sveučilištu Edith Cowan.
 
"Idealno bi bilo u ured donijeti biljke koje će "pročistiti" zrak od patogena, poboljšati uredski miks bakterija i preživjeti s malo svjetla i ne previše brige o njima", kaže dr. Van Etten, dodajući da visoke razine ugljičnog dioksida što ga izdišu osobe u punoj radnoj sobi, prostor čine zagušljivim, osobito ako u sobi nema klima uređaja.
 
 
Sobne biljke djeluju poput neke vrste biološkog filtera, skupljaju svu prašinu na svoje listove, apsorbiraju loše materije i oslobađaju kisik.
 
Istraživanje što ga je provela NASA pokazalo je da sobne biljke pročišćavaju zrak, te sprečavajući širenje raznih bolesti koje se razvijaju iz virusa. Određene vrste biljaka savršene su u borbi protiv prehlada, nesanice ili napetosti u prsima, ustanovili su NASA-ini znanstvenici.
 

Etten i Horwitz u uredskim prstorima preporučuju patuljaste bambus palme ili areka palme, aloa veru, engleski bršljan, bostonsku paprat, zeleni sobni ljiljanSpathiphyllumAglaonemu, damsku palmu, patuljastu datulju ili fikus.
 
Vjerujemo da među ovim biljem možete izabrati ono koje vam se sviđa i koje će vaš uredski prostor "zazeleniti", ali i pročistiti od toksina.
 
 
(I: eCroatia.info/lider.media)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eDom&vrt

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: