Odlazite na godišnji odmor? Saznajte kako se osigurati od provala dok ste odsutni

eDom&vrt
01.08.2018 10:08:33

5 savjeta za zaštitu doma od provale

Odlazite na godišnji odmor? Saznajte kako se osigurati od provala dok ste odsutni

Nažalost, uz ljetnu sezonu dolazi i porast stope provala u kuće i stanove, posebice dok su vlasnici na ljetovanju u drugoj destinaciji. Donosimo vam 5 savjeta kako možete osigurati dom od provala dok ste na godišnjem odmoru. 

1. Budite u dobrim odnosima sa susjedima


Obavijestite susjede s kojima ste u dobrim odnosima kada ćete otići na godišnji odmor i zamolite ih da povremeno provjere vaš dom. Ako im dovoljno vjerujete, radije ostavite ključ od ulaznih vrata njima nego da ga puštate ispod otirača, tegle za cvijeće i sličnim mjestima na kojima će provalnici prvo tražiti. Neka susjedi redovito zatvaraju i otvaraju prozore, zalijevaju cvijeće i povremeno pale i gase rasvjetu u vašem domu, kako bi se stvorio dojam da je netko uvijek kod kuće. 

2. Zaštitite vrata, brave i prozore 


Prije negoli krenete uživati u zasluženom godišnjem odmoru, provjerite vaš dom. Provjerite jeste li zatvorili sve prozore i vrata balkona ili terase. Nemojte spustiti rolete do kraja prozora, to je prvi znak da nikoga nema kod kuće duže vrijeme. Postavite barem dvije brave na vratima, gornju i donju, brava više na vratima za lopove znači više muke, pa je veća vjerojatnost da će prije odustati od provale. I najvažnije, uvijek zaključajte ulazna vrata za sobom!

3. Zaštita pomoću svjetla i reflektora


Ispred ulaznih vrata i u dvorištu možete postaviti reflektor sa senzorom pokreta koji će se automatski upaliti čim dođe do pokreta ispred njih. Ako nemate koga zamoliti da povremeno pali i gasi svijetla u različito doba dana za vrijeme vaše odsutnosti, postoje i sustavi za automatsko paljenje i gašenje svjetla koji to čine prema tajmeru. 

4. Investirajte u kvalitetan alarmni sustav


Želite li svoj dom zaštititi od provalnika, nemojte kupiti prvi i najjeftiniji alarm na koji naiđete u trgovini. Kvalitetan alarmni sustav može vam osigurati besprijekornu zaštitu koja će obeshrabriti i one upornije lopove. Osim alarmnih sustava, na tržištu postoje i sustavi video nadzora, koji pomoću kamere mogu snimiti što se događa i identificirati provalnike. 

5. Nikako ne najavljujte javno vašu odsutnosti


Nikako nemojte objavljivati na društvenim mrežama kako odlazite na godišnji odmor i da neće biti nikog kod kuće.  Koristite li telefonsku sekretaricu, nipošto nemojte snimiti poruku u kojoj govorite kako vas neće biti duže vrijeme. 

(I: eCroatia.info)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eDom&vrt

eCroatia

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: