Što sve možete očistiti sodom bikarbonom u vašem domu

eDom&vrt
15.10.2018 12:10:12

Soda bikarbona može biti pravi saveznik u kućanstvu

Što sve možete očistiti sodom bikarbonom u vašem domu

Soda bikarbona ima širok spektar primjene. Osim u pripremi recepata i medicinskoj primjeni, jeste li znali da je ona i jedno od najboljih prirodnih sredstava za čišćenje? Mnogi koriste upravo ovaj prah kao saveznika u čišćenju kućanstva, a najbolje je što je poprilično povoljna za kupiti. 

Pranje posuđa sa sodom bikarbonom 


Ako ručno perete kuhinjsko posuđe, soda bikarbona može sasvim učinkovito zamijeniti deterdžent za pranje posuđa. Dno zagorenog lonca pospite sodom i pustite da malo odstoji, a kasnije nećete muku mučiti s ribanjem. 

Plastične posude za čuvanje hrane često poprime neugodan miris kojeg se katkada teško riješiti. Isperite ih sodom bikarbonom i hladnom vodom, a ako miris i tada ne nestane, ostavite posudu napunjenu vodom i sodom bikarbonom preko noći.  

Čišćenje hladnjaka sodom bikarbonom 


Nečistoće na policama hladnjaka lako ćete očistiti uz pomoć sode bikarbone i vlažne krpe, nakon čega je površine u hladnjaku isprati vodom. Neugodne mirise raznih prehrambenih namirnica možete neutralizirati tako što ćete malu posudicu sode bikarbone staviti u hladnjak. 
 
Što očistiti sodom bikarbonom 

Uklanjanje masnoće iz pećnice sodom bikarbonom


Tvrdokorne mrlje nastale uslijed korištenja pećnice lako ćete ukloniti ako sodu pomiješate s vodom i nanesete smjesu na mrlje unutar pećnice. Ostavite da tako odstoji preko noći te idućeg dana očistite mrlju vodom. 

Pranje rublja sodom bikarbonom


Soda bikarbona koristi se i kao zamjena za deterdžente za pranje rublja. Za najbolji učinak preporučuje se u prašak za rublje dodati i malo sode bikarbone. Skorene i velike mrlje na odjeći možete prije pranja natrljati sodom te potom staviti u perilicu. 
 
Što očistiti sodom bikarbonom 

Čišćenje pločica i kupaonice sodom bikarbonom

 
Ako pločicama u kuhinji ili kupaonici želite vratiti sjaj, nanesite sodu bikarbonu na vlažnu krpu prođite njome preko površina. Za uklanjanje tvrdokornih mrlja i masnoća, napravite smjesu sode bikarbone i vode u omjeru 3:1. Dobivenu pastu nanesite na pločice ili kupaonske površine te ostavite da odstoji. Nakon nekog vremena lagano pastom izribajte pločice i isperite vlažnom krpom i vodom. 

(I: eCroatia.info)


Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eDom&vrt

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: