Newsletter: Moćan alat za komunikaciju s klijentima

MALI I SREDNJI PODUZETNICI - TRENDOVI U 2022.
25.11.2019 14:11:41

Kako kreirati newsletter kojim ćete animirati svoje sadašnje i potencijalne korisnike?

Newsletter: Moćan alat za komunikaciju s klijentima

Danas, uz web-stranicu i društvene mreže za oglašavanje, mnogi zaboravljaju na mogućnosti e-mail marketinga

Netko će reći da newslettere više nitko ne doživljava, da je postao "old school"... Ipak, oni se itekako čitaju, posebice ako su jako dobro osmišljeni i poznajete svoju publiku. Newsletter može biti jako moćan alat u komunikaciji s postojećim i potencijalnim klijentima. Samo jedna poruka stići će u sekundi na nebrojeno mnogo e-mail adresa. 

Newsletter je zapravo e-poruka promotivne naravi koju šaljete većoj grupi osoba koje su se pretplatile na primanje takve vrste informacija. Potrebno je imati bazu podataka s e-mail adresama na koje ćete jednim klikom svima poslati sadržaj. 

Sadržaj newslettera


Sigurni smo kako i vi barem jednom tjedno dobijete pokoji newsletter. No, na koliko njih kliknete i zapravo pročitate sadržaj?
 
Možete klijente i potencijalne informirati o nekim novim proizvodima ili uslugama u vašem asortimanu, obavijestiti o novostima u vašem poduzeću, edukacijama koje ste pohađali, poslati im presjek najčitanijih članaka s vaše web-stranice... Uz tekst, u newsletter možete ubaciti i atraktivne vizuale, linkove, animacije... 
 
Možda pošaljete newsletter upravo u trenutku kada potencijalni klijent traži upravo uslugu profesionalnog fotografiranja, ili pak traži novi automobil, a vi upravo imate akciju. Osim što ćete im poslati zanimljiv sadržaj, povećat ćete svijest o vašem poslovanju i brendu
 
Slanje newslettera 

Naslov newslettera


Sadržaj newslettera je važan, ali bitno je i osmisliti primamljiv naslov e-maila ako želite da netko otvori i klikne na njega. Prema statistikama, korisnici svoju dolaznu e-poštu provjeravaju putem smartphoneova. To znači da morate dobro složiti kratak naslov koji će u svega 35 znakova zaintrigirati pretplatnika i potaknuti ga da otvori poruku. 

Prepoznatljiv i responzivan dizajn 


Kreiranjem jedinstvenog dizajna za vaš newsletter možete se izdvojiti od konkurenata. Osmislite prepoznatljiv dizajn, odnosno predložak u koji ćete zatim unositi popratni sadržaj. Pažnju korisnika privući ćete ako ne koristite previše fontova, sadržaj formirate tako da ima više fotografija nego teksta, a boje u skladu s onima koje koristite na vašim web stranicama. 

Obratite pozornost na to da dizajn bude responzivan, odnosno da se prikazuje na raznim uređajima (računalo, smartphone, tablet) jer većina korisnima mailu pristupa sa svog pametnog telefona. 
 
Slanje newslettera 

Personalizirani newsletteri


Personalizirani newsletteri jedan su od razloga zašto je kupci vezuju za brend, a tako rastu i šanse da će vas pratiti. Poimence se svakom korisniku kad god je to moguće. Time ćete privući veću pozornost. Obradujte svoje klijente slanjem čestitki za rođendan, čestitajte im Božić, Novu godinu ili Dan žena, pošaljite im kupon za popust, osmislite ponudu na temelju njihovih narudžbi... 

Poziv na akciju


Cilj slanja newslettera je potaknuti korisnika na željenu akciju. To je više od otvaranja primljene e-poruke. Želite da pretplatnik napravi konverziju onoga na što ga pozivate u tekstu. Primjerice, poziv na akciju (popularno znan i kao Call to Action) može biti u obliku linka ili gumba koji će pretplatnika odvesti na landing stranicu na kojoj treba odraditi željenu radnju, npr. kupnja proizvoda, preuzimanje PDF dokumenta, prijava na seminar...

Slanje newslettera 

Dinamika slanja


Odredite koliko često ćete slati newsletter i držite se tog rasporeda. Nemojte postati prenaporni i konstatno slati sadržaj, jer ćete, vrlo vjerojatno, dobiti i velik broj odjava s liste primatelja. Dinamika slanja može biti na tjednoj ili mjesečnoj bazi, ovisno o tome čime se bavite i što imate za reći. 
 
Slanjem relevantnog sadržaja, ali ne pretjerano često, korisnici će vas percipirati kao poduzeće koje uvijek ima nešto "pametno" i korisno za podijeliti i rado otvarati vaše mailove. 

Link za odjavu


Ovaj dio je važan. Korisniku trebate omogućiti da u svakom trenutku može otkazati pretplatu na newsletter ako smatra da mu sadržaj koji nudite više nije zanimljiv. Link se najčešće se stavlja pri samom dnu sadržaja, u podnožju poruke.  
 
Slanje newslettera 

Ukratko, newsletter bi trebao biti pažljivo dizajniran, pružati relevantne i korisnicima korisne informacije. Najbolje što se može dogoditi? Zainteresirat ćete potencijalne klijente. Potaknut ćete nekoga da koristi vaše proizvode i usluge, da vas kontaktira i ugovori novu suradnju... Osim toga, kroz sadržaj možete posjetiti korisnike i pozvati ih da vas zaprate i na ostalim društvenim mrežama. 
 
Sviđa vam se ovaj članak? Pratite nas na Facebooku i Instagramu i prvi saznajte novosti.

(I: eCroatia.info)

POVEZANE VIJESTI

MALI I SREDNJI PODUZETNICI - TRENDOVI U 2022.

eCroatia

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na:

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više