Kratki vodič kroz koncept coworkinga

MALI I SREDNJI PODUZETNICI - TRENDOVI U 2022.
26.10.2018 15:10:38

Zašto je rad u coworking prostoru dobra ideja?

Kratki vodič kroz koncept coworkinga

Novi ste u poduzetničkim vodama, a još radite i od kuće... Katkada se zna dogoditi da je teško odvojiti privatni od poslovnog života, kućni ured ima mnogo distrakcija, a želite i priliku za umrežavanje s drugim poduzetnicima. Ako još niste čuli za coworking i njegove prednosti, onda je ovo članak za vas! 

Što je coworking? 


Coworking pokret započeo je 2005. godine u San Franciscu, kada je termin iskorišten za opisivanje prostora u kojem samostalni poduzetnici i profesionalci rade u zajedničkom radnom prostoru u neobvezujućem okruženju, uz plaćanje određene naknade. Koncept se uskoro pokazao odličnim rješenjem za nezavisne pojedince – poduzetnike, digitalne nomade, freelancere, samostalne umjetnike i male startupove koji su do tada poslovali od kuće ili po kafićima.

Potreba da poduzetnici pronađu mjesto na kojem mogu obavljati svakodnevne radne zadatke, održavati sastanke i doći do novih potencijalnih klijenata, educirati se i uključiti se u profesionalnu zajednicu sve je popularniji trend. Naglasak je na izgradnji suvremene poslovne zajednice kroz održavanje događanja, umrežavanje i udruživanje profesionalnih i materijalnih resursa od kojih svaki član ima koristi za razvoj poslovanja.
 
Coworking  
 

Coworking prostor


Želite li djelovati profesionalno, radne sastanke s postojećim i potencijalnim klijentima poželjno je održavati u adekvatnom prostoru. Problem mnogih osoba koje samostalno ulaze u poduzetničke vode jest i nemogućnost i/ili neisplativost unajmljivanja uredskog prostora, kupnja uredske opreme i pribora, posebice one koje ne koriste svakodnevno. Rješenje problema leži u coworking prostoru!

Za razliku od uobičajenog ureda, u coworking prostoru rade poduzetnici koji mogu samostalno poslovati, no mogu i surađivati na licu mjesta. Ne morate unajmljivati poslovni prostor već plaćanjem određene naknade sudjelujete u participaciji za troškove održavanja prostora. Osim prostora, s ostalim korisnicima dijelite i znanje i iskustva. 

U coworkingu možete boraviti stalno ili povremeno, uz fiksnu ili fleksibilnu participaciju, a osim sastanaka ovdje možete surađivati s ostalim poduzetnicima, organizirati edukacije, događanja, izložbe, prezentacije, radionice , predstavljanje vaših projekata itd
 
Coworking 

Prednosti coworkinga


Brojne su prednosti ako se odlučite na korištenje coworking prostora i rada po takvom konceptu. 

Networking s drugim korisnicima coworking prostora


Jedna od najvećih koristi prilikom korištenja coworking prostora je networking s drugim sudionicima. Ako ste u samim začecima svog poslovanja, stvaranje novih poslovnih kontakata uvijek je dobrodošlo i korisno. Ovdje imate priliku povezati se s ljudima različitih interesa, ostvariti suradnju za nove poslovne pothvate, razmijeniti iskustva i učiti od drugih. 

Integrirajući se u poslovnu zajednicu potiče se kreativnost, a umrežavanjem i suradnjom možete povećati produktivnost i doći do novih i kreativnih rješenja i ojačati konkurentnost na tržištu rada. 
 
Prednosti coworkinga 

Poslovni sastanci


Nedostatak kućnog ureda je neadekvatan prostor za poslovne sastanke. Često se takvi sastanci presele u obližnji kafić, gdje vas buka i gužva mogu ometati u razgovoru. Ako vaš posao zahtijeva česte sastanke s klijentima, coworking će vam skratiti muke. 

Coworking prostor daje vam dovoljno mjesta za poslovne sastanke, organizaciju konferencija ili prezentacija uz adekvatnu opremu kao što su projektori, printeri, ploče za pisanje i sl. Umjesto sastanka u kafiću, ovakav će susret izgledati puno profesionalnije
 
Prednosti coworkinga 

Stjecanje novih znanja i iskustava


Rad u coworking prostoru prilika je da steknete nova znanja i iskustva. Naime, u ovakvom poslovnom okruženju susrest ćete se sa stručnjacima iz vašeg djelokruga rada, ali i s djelatnostima o kojima do sada niste znali apsolutno ništa. Možda dobijete pokoji savjet od knjigovođe, marketingaša, influencera, koji ćete moći primijeniti u svom poslovanju. 

Također, u coworkingu se često organiziraju edukacije i radionice iz raznih područja, a nova saznanja i razmjena ideja, te brainstorming nikada nisu nikome naškodili! 
 
Prednosti coworkinga 

Vaš dom je vaša oaza mira


Kada radite od kuće, mnogo je toga što vas može ometati u radu - kućanski poslovi, obitelj, ljubimci, kuhanje... Privatni i poslovni život mogu se u jednom trenutku preklopiti. Vaš dom trebao bi biti vaša oaza mira, mjesto za opuštanje u kojem sav stres nakon napornog dana nestaje. 

Coworking spaja dobrobiti rada od kuće i u uredu jer ne morate boraviti u poslovnici u striktno zadanom vremenu. Katkada jednostavno niste raspoloženi za rad u uredu, te posao možete odraditi i od kuće. U coworking prostoru osjećate se kao na poslu i bit ćete više usredotočeni na radne zadatke
 
Prednosti coworkinga 

(I: eCroatia.info)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

MALI I SREDNJI PODUZETNICI - TRENDOVI U 2022.

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: