Savjeti za uspješno poslovno pregovaranje

MALI I SREDNJI PODUZETNICI - TRENDOVI U 2022.
14.01.2019 10:01:39

Vještina koju je dobro znati

Savjeti za uspješno poslovno pregovaranje

Pregovaranje u poslovnom, ali i privatnom životu jedna je od top vještina koje možete razvijati. To je proces kojim druge pokušavate uvjeriti da vam pomognu u realizaciji svojih ciljeva, ali istovremeno imajući na umu i njihove ciljeve. 

Bili toga svjesni ili ne, pregovarate na svakodnevnoj bazi. Prilikom dogovora s partnerom oko toga gdje biste mogli izaći, što ćete večerati, želite li napredovanje u poslu, kada ugovarate detalje poslovnog dogovora, kupujete novi automobil... - sve su to situacije u kojima pregovarate. 
 
Savjeti za uspješno poslovno pregovaranje 

Dobar pregovarač uspješno će prodati neku uslugu, proizvod, pa i samu ideju. Sposobnost pregovaranja važna je za uspješnu karijeru. Rezultat procesa ovisi o vama i vašoj pripremi, odnosno u tome koliko truda uložite u cjelokupan proces te vlastitim sposobnostima.

Vještina pregovaranja nešto je što možete naučiti i konstantno usavršavati. Postoji nekoliko važnih koraka koje morate savladati prije negoli postanete dobar pregovarač. 

Priprema za pregovore


Priprema za pregovore katkada može potrajati duže nego samo pregovaranje. Ako očekujete velike razlike u slaganju oko neke teme, više se posvetite pripremi kako biste ishodovali željeni rezultat i postigli kompromis. Prikupite što više informacija kojima ćete objasniti vaš cilj i prilagodite svoju taktiku. Budite fleksibilni, razmislite što vi možete ponuditi osobi s kojom pregovarate, koje su obostrane posljedice. 
 
Savjeti za uspješno poslovno pregovaranje 
 

Pregovaranje


Nemojte previše iskazivati emocije zbog kojih će vas suprotna strana moći "srušiti". Pripazite na to koliko pokazujete da vam je do nečega stalo. Vaš pristup pregovorima od velike važnosti za sam tijek procesa. Pažljivo i aktivno slušajte sve što suprotna strana ima za reći. Ako vam nešto nije jasno, zatražite dodatno pojašnjenje. Imajte na umu da je najbolje ishodovati rješenje koje je zadovoljavajuće za sve pregovaračke strane
 
Savjeti za uspješno poslovno pregovaranje 
 

Alternative

 
Izložite svoje potrebe i interese, ali saslušajte i ono što druga strana ima za reći. Aktivno slušanje daje do znanja da imate razumijevanja. Ponudite neke alternative koje će suprotnoj strani možda značiti mnogo. Jasno izrazite zašto vam je stalo do nečega. 
 
Savjeti za uspješno poslovno pregovaranje 

Zaključivanje pregovora 


Poželjan ishod svakog pregovora je onaj koji završava tako da obje strane nešto dobivaju. Kako bi se to ostvarilo, trebali biste ih zaključiti na pravi način.  Sagledajte potrebe svake strane i zajednički donesite nekoliko mogućih rješenja te procijenite koje je ono najidealnije koje ide u korist svima. Rezultat odaberite objektivno, otkrijte zajedničke interese, a razlike svedite na minimum. Uspješnim pregovaranjem možete ostvariti dugoročnu suradnju koja će vam donijeti još zajedničkih projekata, ali i međusobno povjerenje. 
 
Savjeti za uspješno poslovno pregovaranje 
 
(I: eCroatia.info)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

MALI I SREDNJI PODUZETNICI - TRENDOVI U 2022.

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: