Kako riješiti neujednačen ten?

eZdravlje&ljepota
31.07.2023 14:07:53

Neujednačen ten kože može biti pokazatelj lošeg zdravlja ili akutnog problema koji je potrebno liječiti. Saznajte kako!

Kako riješiti neujednačen ten?

Sponzorirani sadržaj

 

Ovisno o genima i životnom iskustvu, kože svih nas znatno se razlikuju. Akne, prištići, miteseri, mrlje od Sunca, urasle dlake i mnogo toga drugoga ostavlja trag na našoj koži. Ti tragovi mogu biti kratkoročni ili dugoročni, no nesumnjivo mijenjaju izgled kože. Neujednačen ten kože može biti pokazatelj lošeg zdravlja ili akutnog problema koji je potrebno liječiti.

 

Koji su uzroci neujednačenog tena?

 
Pod pojmom neujednačenog tena najčešće mislimo na hiperpigmentaciju, tj. točkasta obojenja nekih dijelova kože. Ona može biti smještena na jednoj točki na licu, ili raspoređena po različitim dijelovima kože, a sve ovisi o uzroku i tretmanu.

Najpoznatiji uzrok hiperpigmentacije je Sunce. Kao rezultat pretjeranog izlaganja Suncu, na koži nastaju smeđe, crvene ili sive točke zbog prevelike proizvodnje melanina uslijed oštećenja stanica. Budući da je melanin pigment koji je zaslužan za boju kože, pretjerana proizvodnja na manjem dijelu rezultirat će tamnim točkama koje se razlikuju od ostatka kože. Na principu sprječavanja pretjeranog stvaranja melanina djeluje glikolna kiselina kao odličan borac protiv hiperpigmentacije.

Osim hiperpigmentacije uzrokovane Suncem, neujednačen ten nastaje i kao posljedica akni ili sličnih problema. U slučaju jakih akni, čak i uz pravilno liječenje može doći do ožiljaka i mrlja, a one su posebno izražene ako prstima stišćete prištiće i mitesere. Ta mala oštećenja kože mogu ostaviti dugotrajne tragove na njoj. Isto vrijedi za urasle dlake koje mnogi čupaju i stišću na neprofesionalan način pa štete koži koja zauzvrat stvara mrlje.
 

Kako postići ujednačen ten?

 
U borbi protiv hiperpigmentacije i drugih nepravilnosti, važno se voditi uzrokom. Kako biste odabrali pravu njegu lica pomoći će vam dermatolog ili ljekarnik, ali postoji i niz preparata koje možete koristiti kod kuće kako biste sami postigli ujednačenost. U borbi s nepravilnostima koristite kreme i serume za specifičan problem, a pritom uštedite na Black Friday.

Jedan od glavnih koraka u postizanju ujednačenog tena je kemijski piling. On se može provesti pomoću niza različitih kiselina, ali smisao je isti – potiče se izmjena stanica kože te se stare oštećene stanice zamjenjuju novima, čija je funkcija neometana. Pilinzi će pomoći ne samo da spriječite daljnju hiperpigmentaciju, već i da smanjite onu koja je odavno nastala jer odstranjujete gornje stanice kože.

Uz različite kemijske pilinge, idealan alat u borbi protiv neujednačenosti je vitamin C – jedan od najboljih aktivnih sastojaka u njezi kože. On također djeluje na principu inhibicije pretjerane sinteze melanina te pomaže u borbi protiv mrlja nastalih uslijed oštećenja Suncem, ali i ožiljaka od akni. Osim toga, ima niz drugih pozitivnih uloga u njezi kože te će doprinijeti sveopćem zdravom izgledu.

Osim korekcija, u održavanju ujednačenog tena pomaže svakodnevno nanositi kremu sa SPF faktorom kako biste spriječili hiperpigmentaciju prije nego ona nastane te pravilno liječiti akne i druge kože nepravilnosti. Izbjegavajte stiskati prištiće i urasle dlake – posegnite za kemijskim pripravcima koji će ih efikasno riješiti ili potražite pomoć dermatologa. Na kraju krajeva, svaki je problem bolje prevenirati, nego se naknadno boriti da biste postigli originalno stanje. Nasreću, postoje metode i za te slučajeve.

eZdravlje&ljepota

eCroatia

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na:

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više