Dugotrajan rad na računalu može uzrokovati sindrom suhog oka

eZdravlje&ljepota
31.01.2019 10:01:36

Ako se bavite uredskim poslom i konstantno buljite u ekran računala, saznajte kako ublažiti simptome suhoće očiju

Dugotrajan rad na računalu može uzrokovati sindrom suhog oka

Danas je rad na računalu gotovo neizbježan za velik broj zaposlenika. Digitalizacija poslovanja omogućila je da se svi dokumenti sastavljaju, šalju i pohranjuju na kompjutorima. 

Kada nakon posla dođete kući, kako biste malo predahnuli od napornog dana, bacit ćete oko što je na TV programu, provjeriti vijesti, e-mail ili što je novo na društvenim mrežama... Činjenica je da ćete provesti još vremena pod utjecajem plavog svijetla sa zaslona.  Sve to doprinosi javljanju sindroma suhog oka koji može biti poprilično neugodan. 

Računala i sindrom suhog oka 


Dugotrajan rad na računalu zapravo je neprirodan čovjekovoj fizionomiji. Ono što šteti vašem zdravlju je neprestano gledanje u njega, katkada i satima bez pauze. Sindrom suhog oka, klinički nazvan Keratoconjunctivitis sicca, javlja se kada vaše oči ne mogu proizvesti dovoljnu količinu suza.

Suze nastaju izlučivanjem nekoliko žlijezdi unutar i oko vjeđa. Svakim treptajem suze prekrivaju površinu vašeg oka i formiraju suzni film koji se sastoji od 3 sloja: lipidnog, vodenog i mukoznog. Svaki od ta tri sloja igra svoju ulogu u hidrataciji i podmazivanju te očuvanju zdravlja oka i ispiranja prašine te drugih stranih čestica i sprječavanju ulaska mikroorganizama u oko. Budući da sudjeluje i u lomu svjetlosti u oku, suzni film pomaže u održavanju oštrine vida. 
 
Sindrom suhog oka i rad na računalu 

Glavni uzrok isušivanja suza prilikom rada za osobnim računalom, laptopom, notebookom ili tabletom je smanjen broj treptaja. Treptanje je nesvjesna radnja na koju niti ne obraćamo pažnju. Nitko uopće vodi računa o tome koliko puta trepne u minuti, satu itd. Osoba u prosjeku trepne od 15 do 20 puta u minuti, a rad za računalom smanjuje taj broj na samo 4 puta

Svrha treptanja jest ravnomjerno raspoređivanje suznog filma po površini oka. Kako je treptanje refleksna radnja, ipak biste trebali nekoliko puta skrenuti pogled s ekrana kako bi se oko odmorilo od fiksiranja iste točke 

Simptomi suhog oka 


Čak 80% populacije koja se bavi uredskim poslom koji zahtijeva svakodnevni rad za računalom imaju neki od simptoma suhog oka. To su iritacija oka, zamor oka, mutan vid, glavobolje, osjećaj umora, osjetljivost na svjetlo, smanjena koncentracija, razdražljivost i bol u vratu. Nerijetko se javlja i osjećaj pijeska u očima i ispucale kapilare, posebice ako radite u nedovoljno osvijetljenom prostoru. 

Smetnje suhog oka češće su kod osoba koje prilikom rada na računalu nose kontaktne leće. Naime, leće predstavljaju strano tijelo u oku koje smanjuje broj treptanja, a dodate li tome još i gledanje u štetno plavo svjetlo zaslona, pitanje je vremena kada ćete početi osjećati smetnje.
 
Simptomi suhog oka, dugotrajan rad za računalom 

Kako ublažiti simptome suhog oka?


Računala su postala naša svakodnevica, ali, nažalost, ne možemo ih izbaciti iz poslovanja ili si skratiti radno vrijeme na pola sata dnevno. Predugo gledanje u plavo svjetlo i rad na blizinu, dodajte tome i zimske uvjete kada se u radnim prostorima aktivno koriste klima uređaji ili centralno grijanje koji isušuju zrak – sve to doprinosi ovom sindromu. Ipak, nekoliko je mogućnosti kojima si možete pomoći i spriječiti stvaranje zamora oka i njegove iritacije. 

Ono što možete učiniti da si olakšate jest prilagoditi radne uvjete. Primjerice, položaj ekrana računala trebao bi biti na otprilike 20 stupnjeva ispod razine vašeg pogleda. Tako će oko biti poluzatvoreno i automatski se manje isušivati. Prilagodite rasvjetu u prostoriji, ako je moguće, što više prirodnog svjetla, a sušenje zraka zbog klima uređaja možete ublažiti uz ovlaživač zraka
 
rad na računalu i sindrom suhog oka 

U optikama možete, uz prethodni pregled i savjet oftalmologa, nabaviti naočale za rad na računalu. Maksimalno ćete opustiti mišiće očiju i smanjiti moguće smetnje te se nećete morati naginjati ili odmicati od ekrana, što inače uzrokuje probleme s vratnom kralježnicom. 

Držite se pravila 20:20:20, odnosno svakih 20 minuta napravite pauzu od 20 sekundi, pogled usmjerite u daljinu na više od 20 inča (cca. pola metra). Time ćete spriječiti grčenje očnog mišića koje se javlja zbog konstantnog fokusiranja na istu točku na istoj udaljenosti. 
 
Zamor oka, rad na računalu  

Pokušajte ograničiti ili izbaciti nošenje kontaktnih leća za vrijeme iritacije oka. Bolje je nositi naočale s antirefleksnim slojem jer leće znaju dodatno isušiti oko. Također, pijte dovoljne količine vode kako bi vaš organizam bio hidratiziran. 

Terapija koju će vam preporučiti svaki oftalmolog jesu umjetne suze koje će nadomjestiti nedostatak prirodnih i održavati stabilnost suznog filma. Prilikom izbora umjetnih suza bolje je koristiti one koje ne sadrže konzervanse koji će samo pogoršati simptome. Kod dužeg rada na računalu, potrebno je kapi staviti i po nekoliko puta. 

(I: eCroatia.info)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eZdravlje&ljepota

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: