Zašto je kesten dobar za zdravlje?

eZdravlje&ljepota
18.10.2018 15:10:21

Donosimo vam dobrobiti ukusnog jesenskog ploda

Zašto je kesten dobar za zdravlje?

Za mnoge je jesen počela u trenutku kad na gradskim ulicama osjete miris pečenog kestena. Od njega se priprema svima dobro znani kesten pire, a također je i nezaobilazan u pripremi raznoraznih slatkih i slanih jela.

Iako crvenkasto-smeđi orašasti plod možda naizgled ne daje takav dojam, ovaj jesenski plod pun je dobrobiti za zdravlje. U nastavku vam donosimo nekoliko prednosti konzumacije pitomih kestena

Kesten potiče rad crijeva


Kesteni su prepuni vlakana kojima se smanjuje razina lošeg kolesterola u krvi, no njihovom konzumacijom stimulira se i rad crijeva jer sadržana vlakna ubrzavaju probavni trakt. 

Kesten je namirnica bez glutena


Više od 40% kestena predstavlja škrob, zbog čega je od njega lako napraviti pire ili juhe. Budući da kesten ne sadrži gluten, njegova konzumacija preporučuje se osobama oboljelima od celijakije
 
Zašto je kesten dobr za zdravlje, dobrobiti kestena 

Kesten čuva krvni tlak i srce 


Nezasićene masti, kalij, fosfor, klor, kalcij, željezo, magnezij, vitamini A, B i C -  sve je to sadržano u kestenu, stoga ga osobe sa srčanim bolestima slobodno mogu konzumirati. Kalij poboljšava protok krvi u organizmu i smanjuje krvni tlak i rizik od ateroskleroze te krvnih ugrušaka. Posljedica svega toga su manji rizik od srčanog udara i teških oboljenja srca. 
 

Kesten kao hrana za dijabetičare


Namirnice koje ima visok udio dijetalnih vlakana, kao što su kesteni, smatraju se hranom niskog glikemijskog indeksa. To znači da je konzumacijom kestena razina šećera u krvi neće pretjerano porasti, a ugljikohidrati će se sporo oslobađati, čime se regulira  razina glukoze u krvi kod dijabetičara
 
Zašto je kesten dobr za zdravlje, dobrobiti kestena 

Kesten jača imunitet

 
Kesteni sadrže visoku koncentraciju vitamina C i antioksidativnih spojeva, zbog čega imaju veliku ulogu u jačanju imuniteta. Vitamin C potiče proizvodnju bijelih krvnih zrnaca, a usto traži slobodne radikale u organizmu i neutralizira ih prije negoli potaknu upalni proces. 

Kesten poboljšava funkcije mozga


Vitamin B sadržan u kestenu potiče funkcije mozga i razvoj živaca. Kalij pomaže u boljom protočnosti krvi u mozak, čime potiče zdravlje neurološkog sustava i povećava koncentraciju i pamćenje. 
 
Zašto je kesten dobr za zdravlje, dobrobiti kestena 

(I: eCroatia.info)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eZdravlje&ljepota

eCroatia

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: