5 razloga zašto odabrati trčanje kao tjelovježbu

eZdravlje&ljepota
27.08.2019 11:08:44

Osim sagorijevanja velikog broja kalorija, trčanje ima nit drugih prednosti za vaše zdravlje

5 razloga zašto odabrati trčanje kao tjelovježbu

Trčanje se nalazi među omiljenijim načinima rekreacije zbog svojih prednosti na naše psihofizičko zdravlje. Donosimo vam 5 razloga zašto odabrati upravo ovaj vid vježbanja. 

1. Trčanje je zdravo za kardiovaskularni sustav


Trčanje je jedna od omiljenih kardio aktivnosti koja pozitivno utječe na kompletno zdravstveno stanje. Kako je riječ o vježbi visokog intenziteta, dobro će djelovati na rad srca i krvnih žila. Bavljenje ovom aktivnošću od 30 do 60 minuta na tjedan znatno će smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Počnete li postepeno povećavati intenzitet trčanja, vaša kondicija mogla bi se uvelike poboljšati, a tonus mišića će vas iznenaditi. 
 
Zašto je trčanje zdravo 

2. Ne trebaju vam nikakvi posebni rekviziti


Trčati možete praktično bilo gdje i bilo kada. Ne trebaju vam nikakvi posebni rekviziti koje morate nositi sa sobom, poput prostirki ili utega. Jedino u što biste trebali investirati je dobar par tenisica za trčanje na kojima će vam zglobovi kasnije biti zahvalni.

3. Trčanje pomaže u gubitku suvišnih kilograma


Velik broj osoba koje žele skinuti pokoji kilogram viška odlučuju se upravo za trčanje. U samo sat vremena umjerenim tempom (cca. 7 km/h) možete izgubiti oko 500 kalorija, ovisno o vašoj težini. Svakako ćete potrošiti više kalorija nego kroz laganu šetnju. 
 
Trčanje kao kardio aktivnost 

4. Trčanjem smanjujete stres


Imate previše nakupljenog stresa i osjećate se tjeskobno? Razmislite o trčanju! Naime, ovaj je način rekreacija savršen za oslobađanje od nervoze i negativne energije. Osim toga, prilikom bavljenja tjelesnom aktivnošću naše tijelo oslobađa tzv. hormon sreće (endorfin) zbog čega ćete se kasnije osjećati puno bolje. Počnete li redovito trčati, podignut ćete svoje samopouzdanje i osjećati se optimističnije. 

5. Boravak na svježem zraku dobar je za zdravlje


Ako niste jedan od ljubitelja zatvorenih prostora i čekanja u redu na spravu u teretani, vjerujemo da ćete prednost dati trčanju. Osim što ne morate plaćati članarinu, boravit ćete na otvorenom, a staza za trčanje u pojedinim mjestima ima na biranje. Sam pogled na krajolik oko vas i svježi zrak potaknut će vas da uživate u trenutku i pomoći vam u rješavanju napetosti. 
 
Prednosti trčanja 

(I: eCroatia.info)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eZdravlje&ljepota

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: