Sami prepoznajte promjene kojima vam tijelo nešto poručuje

eZdravlje&ljepota
03.05.2018 17:05:47

Naučite prepoznati znakove kojima vam tijelo javlja da mu je potrebna pomoć ili podrška

Sami prepoznajte promjene kojima vam tijelo nešto poručuje

 
Kako prepoznati jasne znakove kojima vam tijelo daje do znanja da mu je potrebna pomoć ili podrška?
 
Pomoću kojih se sve metoda provodi dijagnostika u istočnjačkoj medicini?

Istočnjačka medicina bogata je alatima pomoću kojih liječnici puno prije prepoznaju znakove koje odašilje tijelo pacijenta.
Kad liječnik istočnjačke medicine provodi dijagnostiku, on koristi alate palpacije i promatranja.
Promatranjem se dobiva početna slika tijela s njegovim promjenama na fizičkoj razini. Dobivenim uvidom u fizičko stanje kao što su položaj vrata, ramena, kralježnice, zdjelice i nogu, promatranje se usmjerava na druge dijagnostičke zone. Dodatne dijagnostičke zone su na površini jezika i lica uz koje se provjerava boja kože i izgled noktiju.
Uz pomoć dijagnostike jezika i lica, dobiva se uvid u stanje organa, protok krvi i rad živčanog sustava.
Kad se završi s promatranjem, na red dolazi palpacija. Palpacijom se ispituju puls na ruci i dijagnostičke zone na području hare ili trbuha kako bi se u potpunosti utvrdilo stanje u kojem se tijelo nalazi.
 
 
Osim dijagnostike, provodi se kratak intervju u kojem se kroz razgovor s pacijentom svaka problematika nastala na fizičkoj razini povezuje sa psihičkim i emotivnim stanjem. Govor i pogled pacijenta dodatno pomažu u utvrđivanju uzroka zbog kojeg je nastala posljedica koja je tijelo na fizičkom nivou dovela u stanje boli. Uzrok se u potpunosti otkriva u samom razgovoru s osobom u kojem se dijagnosticira stanje na području emocija i psihe. Stanja emocija i psihe kao što su nezadovoljstva, preispitivanja, te osjećaji samoće i nepodržanosti, fizičkom tijelu nanose bol koja se odražava na motoričkoj pokretljivosti, stanju organa i padu imuniteta.

Koji znakovi nam ukazuju da tijelu prijeti bolest ili pad imuniteta?

Jezik

Boja jezika

 • Crveni jezik je rezultat prekomjernog rada krvožilnog sustava što može dovesti do zastoja krvnih žila, tahikardija, aritmija i na kraju do srčanog udara. Svijetlo crveni jezik ukazuje na deficit vitamina B12.
 • Blijed jezik je rezultat kroničnih bolesti i odsutnosti energije u tijelu. Dolazi do slabosti vitalne energije i pada imuniteta. Može dovesti do vrtoglavica, pada tlaka i padanja u nesvijest.
 • Ljubičasti jezik ukazuje na gubitak tkivnih tekućina, gnojne akutne infekcije, te kronični nefritis, odnosno zatajenje bubrega koje se pojavljuje iznenada, a posljedica je bubrežnih tubula i tkiva koja ih okružuju. Također ukazuje na akutni gastritis, koji stanjuje stijenke želuca. On ne mora nužno pogoditi i oštetiti želudac, ali može izazvati teške opekline i ozljede s krvarenjem.
 • Jezik grimizne boje znak je neravnoteže temperature, ili vatre u tijelu, koju zovemo još i ekscesom vatre. Dovodi do hipoksije, odnosno smanjene opskrbe tkiva kisikom bez obzira na adekvatnu opskrbu krvlju, te do zastoja energije/protočnosti i izmjene plinova u plućima.
  Jezik po sebi ima crvene točkice na pojedinim mjestima. Prema mjestima na kojima su točkice najviše zastupljene, možemo prepoznati koji je organ u neravnoteži. 

Naslage na jeziku

Što se tiče naslaga na jeziku, postoji bijela, tanka i vlažna naslaga koja ukazuje na gubitak hladnoće u tijelu, što znači da se tijelo prekomjerno zagrijava, a manje se rashlađuje. Bijela, tanka i suha naslaga pak ukazuje na akutne infekcije i kandide. Žuta naslaga se pojavljuje kad su u tijelu prisutne infektivne bolesti i bakterije koje su se razmnožile. Sivo-crna vlažna naslaga je deficit zagrijavanja i rashlađivanja i problemi s cirkulacijom. Crni i dlakavi jezik nastaje zbog prekomjernog pušenja i slabe oralne higijene.
 

 • Fisure na jeziku, koje izgledaju kao pukotine, kod 6-20% pacijenata ukazuju na psorijazu i poremećaj kože.
 • Prekomjerna uglađenost ili glatkost jezika nastaje zbog atrofije filiformnih papila, a ukazuje na manjak željeza i B vitamina.
 • Bezbolni nabori u obliku prišta sa strane jezika nisu uvijek alarm jer prođu kroz dva tjedna, ali mogu biti predznak raka usne šupljine.
 • Čirevi na jeziku i ispod jezika, izgleda kao da ste se ugrizli, ukazuju na tešku prehranu, anksioznost i hormonalnu neravnotežu.

Lice

 • Prištići na licu i crvenilo u licu ukazuju na prekomjernu količinu energije koja je svoj tok usmjerila prema gore, tj. prema glavi. Problemi su povezani s uzemljivanjem i spuštanjem energije prema dolje, što znači da dolazi do problema s cirkulacijom. Jedan dio tijela je topao dok je drugi hladan. Može dovesti do migrena, glavobolja, vrtoglavica, nesanicama, potrebe za pijenjem vode i bolesti krvožilnog sustava sa zastojima.
 • Promjena boje ispod očiju ukazuje na neadekvatan rad i filtriranje bubrega.
 • Ako je donja usna otečena ukazuje na probleme koji su povezani s debelim crijevom ili zastojem u debelom crijevu.
 • Otečenost nosa ukazuje na probleme sa srcem, plućima, gušteračom i slezenom. Može dovesti do rinofima, odnosno baburastog nosa koji nastaje zbog hiperplazije potkožnog tkiva nosa, lojnih žlijezda, uz bujanje vezivnog tkiva i proširenja krvnih žila.
 • Položaj kapaka, otvorenost ili zatvorenost oka ukazuje na neravnotežu organa pluća i srca, jetre, želuca i slezene, tankog crijeva, debelog crijeva, mokraćnog sustava i bubrega. Kod problema s plućima i srcem kapci su malo zatvoreni. Kod problema s jetrom, želucem i slezenom oči su stisnutije, dok su kod problema s tankim crijevom, debelim crijevom, mokraćnim sustavom i bubregom kapci stisnuti tako da je smanjeno vidno polje.
Ovo je samo dio primjera i alata kojima si liječnik istočnjačke medicine pomaže kako bi došao do rješenja. Problem ili posljedica se lako rješava ako je postavljena pravilna dijagnoza po kojoj se tretira i liječi pacijent. Rad s ljudima zahtijeva puno odricanja i predanosti te individualnog rada liječnika na samome sebi kako bi pacijenta doveo do željenog cilja.
 

Članak omogućio Centar M&M.

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eZdravlje&ljepota

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: