Preskačete doručak? Znanost tvrdi kako tako povećavate rizik od srčanog udara

eZdravlje&ljepota
24.05.2019 09:05:36

Ako izbjegavate najvažniji doručak u danu šanse za srčani udar rastu do 90%

Preskačete doručak? Znanost tvrdi kako tako povećavate rizik od srčanog udara

Ne kaže se uzalud da je doručak najvažniji obrok u danu. A tako tvrde i znanstvenici jer je prema novom istraživanju provođenom kroz 20 godina u Americi ustanovljeno kako osobe koje preskaču doručak imaju 87% veći rizik od srčanog udara

Znanstvenici sa Sveučilišta u Iowi istraživanjem su došli do zaključka kako preskakanjem doručka riskirate pojačan osjećaj gladi tijekom ostatka dana, zbog čega popodne može doći do toga da se osoba prejede. Posljedično, kronično prejedanje vodi do pretilosti koja uzrokuje niz bolesti i opasnih stanja

Osim navedenog, izbjegavanje doručka dovodi i do hormonalnih poremećaja što može uzrokovati povećan krvni tlak. Nadalje, što kasnije počnete jesti tijekom dana, veći je i rizik od povišenog kolesterola. 

Istraživanje je pokazalo kako između uravnoteženog konzumiranja doručka i kardiovaskularnog zdravlja postoji direktna povezanost. Znanstvenici su od 1988. do 2011. godine proučavali navike 6550 Amerikanaca u dobi od 40 i 75 godina koji su umrli prirodnom smrću. Oko 19% ispitanika odgovorilo je kako nikad nisu doručkovali ili su to prakticirali jako rijetko. 

Nakon analize prikupljenih podataka ustanovljeno je kako navika preskakanja najvažnijeg obroka u danu povećava rizik od smrti povezane sa srčanim udarom i bolestima krvnih žila za 87%. Usto, naglašavaju da nije samo važno doručkujete li, već je potrebno obratiti pažnju i na hranu koju konzumirate ujutro. Preporuka je dan započeti uravnoteženim obrokom dobrih nutritivnih vrijednosti. 

(I: eCroatia.info)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eZdravlje&ljepota

eCroatia

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: