Važnost obroka nakon treninga

eZdravlje&ljepota
30.07.2018 13:07:26

Tijelo je najbolje nahraniti nakon intenzivne tjelovježbe

Važnost obroka nakon treninga

Nakon treninga neki jedva čekaju nešto pojesti, dok drugi bježe od hrane u širokom luku vjerujući kako tako poništavaju sav trud uložen u trening. Ipak, izbjegavati jelo i gladovati je užasna opcija kojom možete sabotirati sav naporan rad i trud tijekom tjelovježbe. 

Nakon intenzivnog treninga mišići su umorni, a razina glikogena (šećer u krvi) opada i počinje razgrađivanje mišića. Kako biste rekuperirali tijelo i zaustavili negativan proces "izjedanja" mišića potrebno je tijelo dati prehrambene nutrijente koji su mu nakon treninga najpotrebniji. 

Istraživanja pokazuju kako je neposredno nakon treninga najizraženija potreba za nadoknadom glikogena iz krvi. U tom periodu povećava se i ubrzava proces proteinske sinteze, odnosno proces obnove i izgradnje novih mišićnih vlakana. 

Idealno je u roku od sat vremena nakon treninga pojesti obrok bogat proteinima, ugljikohidratima, kreatinom, vitaminima i mineralima koji vraćaju energiju. To ne mora biti obilan obrok od 600 kalorija, već je dovoljno pojesti jogurt i bananu, jabuku i komad sira ili malo čokoladnog mlijeka. Unosom ugljikohidrata nakon tjelovježbe povećava se razina inzulina koji, uz hormon rasta i testosteron, stimulira rast mišićne mase

(I: eCroatia.info)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eZdravlje&ljepota

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: