Što jesti prije i nakon treninga?

eZdravlje&ljepota
18.06.2018 10:06:16

Popis namirnica koje će vam pomoći da uravnoteženom prehranom dođete do željenih rezultata

Što jesti prije i nakon treninga?

 
Za dobru liniju, lijepo oblikovane mišiće i zdravlje nije dovoljno baviti se fizičkom aktivnošću, već treba uskladiti i prehrambene navike. Pritom se ne misli na izgladnjivanje i provođenje dijeta, već na pravilnu i uravnoteženu prehranu kojom ćete tijelu osigurati optimalan unos svega potrebnog za izgradnju mišića i topljenje masnih naslaga

Kako bi postigli najbolje rezultate, potrebno je unositi kvalitetne namirnice tijekom cijelog dana, a posebno prije i poslije treninga - dakle, pravilo izgladnjivanja nakon treninga ne vrijedi!

Donosimo vam popis namirnica koje bi bilo poželjno konzumirati prije i poslije treninga kako bi rezultat bio zadovoljavajući.
 

Što jesti prije treninga?


Cilj je prehranom pripremiti tijelo na napor kojem će biti izloženo. Preporučuje se pojesti zadnji obrok najkasnije sat i pol prije treninga, no svakako pripaziti na količinu kako vas ne bi ometao u vježbanju i izazvao grčeve, mučninu ili žgaravicu. 

U prehranu prije treninga dobro je u obrok uključiti složene ugljikohidrate koji će postupno oslobađati energiju tijekom vježbanja, kao što su integralno brašno (integralni kruh), integralna riža i tjestenina, voće i mahunarke. Izbjegavajte šećer i "loše" ugljikohidrate, kao što su bijela riža, bijeli kruh, pekarski proizvodi,...

Osim prehrane, pripazite na unos tekućine koja je izrazito bitna zbog povećanog znojenja prilikom tjelovježbe. Najbolje je konzumirati vodu te biljne čajeve kao što je zeleni čaj

Primjer jelovnika prije treninga: Povrtna integralna riža s piletinom, riba s palentom, voće i jogurt, voćna salata, svježa salata, puretina i špinat, bademi, integralna tjestenina s umakom od rajčice, tost od cjelovitih žitarica.
 

Što jesti nakon treninga?


Nakon tjelesne aktivnosti naše se tijelo smiruje, a mišići opuštaju. Cilj je prehranom nadoknaditi mišićima potrošenu energiju. Nakon treninga preporučljivo je konzumirati proteine koji su neophodni za regeneraciju mišića, u kombinaciji s ugljikohidratima. Preporučuje se izbjegavati masti i "tešku hranu". Dobar odabir su jaja, piletina, posni sir, tuna, nemasni krekeri, rižini kolačići, orašasti plodovi i sl.

Kao i prije treninga, unos vode je izrazito bitan! Znojenjem se gubi velika količina vode iz tijela, koju je potrebno nakon treninga nadoknaditi.

Primjer jelovnika nakon treninga: Piće od lisnatog povrća (smoothie, shake), frape od banane i jogurta, zobena kaša, smeđa riža s govedinom, omlet s povrćem i posnim sirom, integralni kruh s maslacem od kikirikija,...

Hrana ima veoma bitan utjecaj na rezultate vježbanja u konačnici - jedno bez drugog ne ide! Zna se da trebate izbjegavati prerađene namirnice, slatkiše i takozvani junk food, a unositi što više ribe, mliječnih proizvoda, kvalitetnog i nemasnog mesa, povrća i voća.

Držite se ovih zlatnih pravila prehrane; recite NE izgladnjivanju i veliko DA zdravoj i uravnoteženoj prehrani - budite sigurni, rezultati neće izostati.
 

(I: eCroatia.info)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eZdravlje&ljepota

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: