Saw palmetto – njegova primjena i najvažnije prednosti

eZdravlje&ljepota
23.03.2022 10:03:23

Gubitak kose (dlake) je česti problem današnjice. Može se manifestirati samo na vlasištu, ali i po cijelom tijelu te je ponekad privremena, a ponekad trajna pojava. Na svu sreću postoje lijekovi kojima se može spriječiti daljnji gubitak kose, a na kraju krajeva moguće je obaviti i transplantaciju kose.

Saw palmetto – njegova primjena i najvažnije prednosti

Saw palmetto je palma čiji je ekstrakt sastavni dio pojedinih lijekova. Radi se o ekstraktu dobivenom iz bobica. Od davnina su Indijanci jeli bobica sa stabla kako bi si olakšali razne urinarne probleme.

Dostupnost Saw palmetta

Lijekovi uz ovaj ekstrakt mogu sadržavati i ekstrakt drugog bilja radi što bolje učinkovitosti. Saw palmetto dostupan je u više oblika: u obliku tableta, tekućine ili kapsula. Najviše se koristi za liječenje brojnih stanja uzrokovanih smanjenom razinom testosterona kao i za gubitak kose čiji je česti uzrok pretvaranje testosterona u dihidrotestosteron. Kako se i dalo naslutiti, Saw palmetto je DHT blokator koji blokira izoenzim 5-a reduktaze; upravo je taj odgovoran za stvaranje DHT-a.

Najvažnije prednosti Saw palmetta

Saw palmetto se koristi za liječenje raznih stanja i problema, osobito onih za koje je odgovorna niža razina testosterona. Svemoćni Saw palmetto sprječava razgradnju testosterona, što automatski pridonosi povećanju razine. Iz tog se razloga isti lijek može koristiti za liječenje povećane prostate, male žlijezde u muškom reproduktivnom sustavu.


Saw palmetto se uzima i za liječenje ostalih bolesti kao što su prehlada, grlobolja, kašalj, glavobolja i slično, a u posljednje vrijeme je neizostavna terapija za tretiranje gubitka kose. Dakle, razina testosterona je glavni čimbenik koji uzrokuje gubitak kose i kod muškaraca i kod žena. Isti se, kao što smo ranije naveli, razgrađuje na DHT koji je usko povezan s gubitkom kose. Redovna primjena Saw palmetta može spriječiti blokiranje proizvodnje dihidrotestosterona.


Ako ste doveli vaše hormone u ravnotežu i zaustavili daljnji gubitak kose, vrijeme je da razmislite o transplantaciji kose na onom području vlasišta koje je najviše zahvaćeno gubitkom.

Transplantacija kose za sve faze alopecije

Da biste bili idealni kandidat za uspješnu transplantaciju kose te da bi učinak bio zadovoljavajući, morate imati zdravu i kvalitetnu kosu na dijelu vlasišta s kojeg će se obaviti transplantacija. Naime, čvrsta i gusta kosa je preduvjet za dobru održivost presađene folikule dlake.


Postoji više vrsta transplantacija kose koje se prvenstveno razlikuju u postupku, ali i u konačnom rezultatu. Svakako se najprije posavjetujte sa stručnjakom koji će vam predložiti najbolje rješenje prilagođeno vama i vašim potrebama.


Izvor slike:
ben bryant / Shutterstock.com

POVEZANE VIJESTI

eZdravlje&ljepota

eCroatia

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na:

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više