11 tajni uspješne prezentacije: Izlažite kao profesionalac!

MALI I SREDNJI PODUZETNICI - TRENDOVI U 2022.
10.02.2020 15:02:16

Kad god držite prezentaciju, nikada nije na odmet dobro se pripremiti. Pripremili smo vam vodič kroz 10 koraka uz koje ćete zaboraviti na tremu pred publikom.

11 tajni uspješne prezentacije: Izlažite kao profesionalac!

Nadređeni su vas zamolili da održite prezentaciju. Možda izlažete poslovne rezultate pred kolegama u odjelu ili morate uvjeriti potencijalne partnere da je vaša tvrtka pravi odabir... O kojoj god temi se radilo, stres čini svoje i osjećate se sve nervoznijima. Strah vas je da prezentacija ne bude obilježena kao veliki fijasko. 

Bez obzira držite li prvi put prezentaciju ili je to još jedna u nizu, nikad nije loše pripremiti se. Osim što ćete poboljšati stil interpretacije, izbjeći ćete i brojne zamke. Saznajte 10 tajni uspješne prezentacije, zaboravite na tremu i izlažite poput profesionalca

1. Priprema je pola posla


Ne kaže se uzalud da je priprema pola posla. Unaprijed definirajte i isplanirajte sadržaj. Uspješna prezentacija rezultat je dobre pripreme, a s vremenom i iskustva. 

Ako imate PowerPoint prezentaciju, zapamtite raspored slajdova. Vježbajte svoj tekst i način izlaganja, djelovat ćete samouvjerenije na "dan D". 

2. Analizirajte publiku


Razmislite o tome kome se obraćate, tko je vaša publika. Nije isto držite li prezentaciju pred kolegama ili novim partnerima. Analizirajte što publika zna, što im želite reći, što smatrate da će im biti zanimljivo... 

U skladu s raspoloživim informacijama prilagodite i svoj pristup. Pazite na jezik i koristite odgovarajuće izraze.
 
Tajne uspješne prezentacije 

3. Nemojte učiti sve napamet od riječi do riječi


Već smo spomenuli značaj dobre pripreme. Ipak, nemojte cijelu prezentaciju naučiti napamet i recitirati je od riječi do riječi. Zvučat ćete kao robot, a publika će početi zijevati. 

Može se dogoditi da zaboravite koju rečenicu, a tada ćete početi paničariti jer ste izgubili nit. Pročitajte tekst nekoliko puta i vježbajte, makar i pred ogledalom. 

4. Strukturirajte prezentaciju i pazite na vizuale


Grupirajte sadržaj po cjelinama i prije izlaganja predstavite ključne točke. Tako će publika dobiti uvid u tematiku. Uvodna riječ trebala bi biti kratka, a sekcije prezentacije smisleno oblikovane. 

Ljudi su vizualna bića, stoga u prezentaciju uključite i grafikone, fotografije, statistike... Istaknite ono važno i budite oprezni s tekstom. Nemojte koristiti preduge rečenice i previše različitih fontova i boja.  

5. Nemojte čitati doslovno sve sa slajdova


Napravite si mali podsjetnik, ali nemojte čitati doslovno sve za slajdova bez da ijednom pogledate u vašu publiku. Usmjerite li pogled samo u prezentaciju ili recitirate s papira, nitko vas više neće slušati. Izlaganje će postati monotono i izgubit ćete svaku interakciju s publikom. 
 
Dobra prezentacija 

6. Pripremite čašu vode


Kada puno govorite grlo se zbog treme i napora može osušiti. Kako ne biste imali poteškoća u s time i kako biste izbjegli kašljanje, pripremite si čašu vode ili bočicu. Kada napravite pauzu između slajdova diskretno otpijte gutljaj. 

7. Pazite na govor tijela


Ako želite savršenu prezentaciju, kada se pripremate, pripazite i na govor tijela. Gledajte u publiku, ali nemojte fiksirati samo jednu osobu. Usmjeravajte pogled s jedne osobe na drugu, imat će osjećaj da ih uključujete u izlaganje. 

Pokušajte kontrolirati nesvjesne pokrete poput uvrtanja kose, češanja po vratu ili glavi, namještanja odjeće. Publika će primijetiti te male geste i usmjeriti pažnju na to umjesto na ono što želite reći. Tajna je u vježbi! 

8. Uključite publiku


Pokušajte uključiti publiku u tijek prezentacije. Formulirajte određeni dio sadržaja kao pitanje kako biste animirali slušatelje i potaknuli ih na interakciju. Pitajte ih nešto što će ih potaknuti na razmišljanje. Dogodi li se da publika šuti, možda je pojedincima neugodno razbiti led. U tom slučaju, prvo pitanje možete postaviti sami i kroz odgovor ih pokušati uvući u raspravu. 
  
Želite li da se pitanja postavljaju na kraju prezentacije, naglasite kako ste izdvojili vrijeme isključivo za to. Ovo je dobra ideja za početnike jer tako imate veću kontrolu nad prezentacijom. Neiskusne govornike prekid može odvratiti od glavne teme i lako će se zbuniti. 
 
Tajne uspješne prezentacije 

9. Unaprijed razmislite o mogućim pitanjima publike


Razmislite koja vam sve pitanja publika može postaviti i što možete očekivati. Tako možete neke odgovore pripremiti unaprijed. Ne znate li odgovor, priznajte to tako što ćete reći da trenutno ne raspolažete potrebnim informacijama, ali da ćete svakako provjeriti i povratno se javiti. 

10. Nemojte brzati s govorom i zakopati se na mjestu


Nemojte pogledavati na sat i pričati kao navijeni s ciljem da prezentaciju što prije privedete kraju. Zadržite smiren ton, govorite razgovijetno i umjerenim tempom. Također, nemojte se "zakopati" na jednom mjestu. Krećite se opušteno i trudite se izgledati prirodno. 

11. Pazite na poštapalice


Mnogi zbog treme počnu pretjerano upotrebljavati razne poštapalice. Ovdje je važan korak dobre pripreme. Uvježbajte izlaganje i pripazite da ne koristite nepotrebne izraze. Često su to "znači", "dakle", "hmmm", "ovaj", "kako se kaže"... Možda vi to ne primjećujete, ali publika hoće i nerijetko će iz zabave pratiti koliko ste puta ponovili neku poštapalicu. 
 
Tajne uspješne prezentacije 
 
Sviđa vam se ovaj članak? Pratite nas na Facebooku i Instagramu i prvi saznajte novosti.
 
(I: eCroatia.info)

POVEZANE VIJESTI

MALI I SREDNJI PODUZETNICI - TRENDOVI U 2022.

eCroatia

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na:

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više