Važnost odnosa s javnošću za male poduzetnike

MALI I SREDNJI PODUZETNICI - TRENDOVI U 2022.
24.09.2018 12:09:50

5 savjeta za bolji PR

Važnost odnosa s javnošću za male poduzetnike

Vlasnik ste malog poduzeća, no jeste li osmislili strategiju odnosa s javnošću putem koje ćete publici odašiljati sliku o sebi. Bez obzira na to koliko je vaše poduzeće malo, dobar PR neophodan je za uspješno poslovanje 

Odnosi s javnošću dio su vaše marketinške strategije kojima ćete, putem komunikacije i stvaranja veza s vašim kupcima i klijentima, biti profitabilniji. Ipak, mnogi mali poduzetnici još uvijek ne znaju kako iskoristiti PR u svoju prednost. Donosimo vam 5 savjeta koja biste trebali znati prije kreiranja PR kampanje. 

1. Odnosi s javnošću nisu isto što i oglašavanje


Mnogi neupućeni stavljaju odnose s javnošću u isti koš s oglašavanjem. Oglašavanje plaćenim oglasima predstavlja reklamiranje proizvoda i usluga koji će se prodati krajnjem kupcu kako bi vaše poduzeće ostvarili profit. Odnosi s javnošću promoviraju dobar ugled poduzeća i njeguje komunikaciju između tvrtke i kupca. Putem PR-a možete osvijestiti publiku o prisutnosti vašeg brenda na tržištu. 

Primjerice, sponzorirani članak na Facebooku ili nekom portalu dio je oglašavanja. No, kada poduzeće pošalje blogeru ili influenceru određeni proizvod na korištenje, a on potom objavi vijest o tome kako mu se proizvod svidio, tada govorimo o PR-u. Spominjanje poduzeća u novinama, časopisima, TV-emisijama te slanje objava za medije o poslovanju također su oblik odnosa s javnošću. 
 
Važnost odnosa s javnošću za male poduzetnike

2. Dobar PR pomoći će vam definirati brend 


Dobri odnosi s javnošću pomoći će vam u definiranju poruke koju želite prenijeti potencijalnim kupcima. Prije pokretanja PR kampanje postavite si ova pitanja: "Zašto radimo to što radimo?" i "Zašto bi ljudima bilo stalo do toga što radimo?". Odgovori na ova dva pitanja pomoći će vam u prilagođavanju poruke za javnost. 

Ako niste dosljedni u svojim odnosima s javnošću, potencijalni kupci neće razumjeti vašu poruku ili neće vjerovati u vaš brend, jednostavno će ga ignorirati. Jaka PR kampanja kreirat će snažnu i prepoznatljivu poruku koju možete prenositi putem različitih kanala. 
 
Važnost odnosa s javnošću za male poduzetnike 

3. Za dobar PR potrebno je vremena


Mali poduzetnici često su nestrpljivi pustiti objavu u javnost kako bi što prije dobili željeni rezultat, umjesto da dobro promisle o svim koracima kampanje kao dijela dugoročne marketinške strategije

Rezultati ne dolaze preko noći, kao što to možda očekujete. Samo zato što ste poslali objavu za medije u sve novine ne znači da će vam prodaja porasti preko noći. Za dobar PR potrebno je vremena. Katkada trebate pratiti rezultate u periodu od 3 do 6 mjeseci kako biste vidjeli koje su koristi i stvorili kredibilitet brenda i poslovanja
 
Važnost odnosa s javnošću za male poduzetnike 

4. Dobar PR ne zahtijeva velika ulaganja


Velike kompanije ulažu velike iznose u PR kampanje i PR timove kako bi kreirali uspješnu kampanju. No, učinkovitu PR kampanju možete ostvariti i bez izdvajanja ogromnih novčanih svota.
Nekada zapošljavanje PR savjetnika koji će odraditi kampanju unutar vašeg budžeta i nije tako loša ideja. Možda ćete morati uložiti samo nekoliko sati u zajedničke dogovore za osmišljavanje plana kojeg ćete kasnije sami realizirati. 

Ako vam i savjetnik za odnose s javnošću trenutno predstavlja velik trošak, uložite svoje vrijeme u umrežavanje s medijima. Mala poduzeća nemaju nekoga tko će ispričati njihovu priču, što medijima daje veći prostor za osmišljavanje poruka koje će prenijeti publici. 
 
Važnost odnosa s javnošću za male poduzetnike 
 

5. PR ovisi o stvaranju i njegovanju veza


Bilo da sami vodite odnose s javnošću svog poduzeća ili ste unajmili nekoga da to radi umjesto vas, fokusirajte se na medije koji već imaju utjecaja na vašu ciljnu skupinu kupaca. Dobri PR odnosi podrazumijevaju izgradnju odnosa s mnogim poznatim influencerima koji imaju velik utjecaj na publiku. 

Svrha dobrog PR-a je da imate nekoga tko će govoriti pozitivno o vašem brendu i poslovanju. Odobravanje od trećih strana često je vrlo učinkovito, katkada učinkovitije i od plaćenih oglasa. 

Važno je da se dobro umrežite s medijima, novinarima, influencerima i održavate tu vezu. Izgradnja čvrste veze s pravim medijima od velikog je značaja za poticanje povjerenja kupaca prema vašem brendu. 
 
Važnost odnosa s javnošću za male poduzetnike 

(I: eCroatia.info)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

MALI I SREDNJI PODUZETNICI - TRENDOVI U 2022.

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: