Što kad suradnja ne ide predviđenim tijekom?

MALI I SREDNJI PODUZETNICI - TRENDOVI U 2022.
03.05.2019 09:05:36

Poslovna suradnja ne ide uvijek glatko. Saznajte kako izgladiti nesporazume ili čak raskinuti suradnju.

Što kad suradnja ne ide predviđenim tijekom?

Dogodilo se svakome. U početku sve djeluje savršeno, sastanak je prošao više nego dobro, dogovorili ste sve uvjete, uključujući i cijenu rada. Uskoro započinju nevolje u raju. Klijent/ica se buni zbog raznih sitnica koje se vama čine kao apsolutna besmislica i nešto na što ne vrijedi trošiti vrijeme. Ni cijena mu/joj više ne odgovara, smatra da to što vi radite vrlo lako može obavljati i on/a te da je vaš rad precijenjen. Što učiniti u ovakvim situacijama? Kako izgladiti nesporazume ili čak raskinuti suradnju bez zle krvi?

Slijedite naše savjete i spretno plovite kroz uzburkalo more loše suradnje.
 
Kako izbjeći lošu suradnju

1. Prije sklapanja same suradnje dobro promislite…


Ako se već pri izmjeni početnih mailova ili na prvome sastanku pojave znakovi da se vaša i klijentova stajališta uvelike razlikuju, promislite isplati li se uopće započinjati suradnju. Možete li si priuštiti odbijanje klijenta? Ako ste u povoljnoj financijskoj situaciji i možete, naš je savjet da to i učinite. Na tržištu je dovoljno tvrtki koje klijentu mogu pružiti uslugu koju traži od vas, a također je i dovoljno potencijalnih klijenata koji će zatražiti suradnju s vama.

Ponekad jednostavno osjetite da s nekime ne možete uspješno surađivati, to nije sramotno niti znak neuspjeha. Slijedite svoju intuiciju, ona vam je moćan saveznik.
 
Sklapanje poslovne suradnje

2. Lošu suradnju uvijek možete preobraziti u iznimno uspješan projekt!


Potrebno je podosta umješnosti za ovakvo što. Trebate biti dobar psiholog i otkriti način kako iznova pristupiti klijentu koji odjednom radi probleme ondje gdje ih nema (ili ih ne bi trebalo biti). Uzmite u obzir da je vama vaš posao savršeno jasan, ali njemu nije. Vi ste već u glavi, a vjerojatno i na papiru, razradili cijelu strategiju i spremni ste započeti s uslugom koju ste dogovorili. Problem je što klijent ima niz prigovora, a ponekad i zaista neprihvatljivih prijedloga.

Odstupite malo, dajte mu prostora i vremena da razmisli o tome što zaista želi. Pružite klijentu dovoljno korisnih informacija o tome što ste zamislili i u kojem smjeru želite ići. Postepeno predlažite promjene, oblikujte svojega klijenta u materijal pogodan za suradnju. Ovo nipošto ne znači da trebate manipulirati svojim klijentom. Vi naprosto želite najbolje za njega, a kao stručna osoba znate i što to uistinu jest. Ipak ne možete i ne smijete u potpunosti zanemariti mišljenje i želje vašega klijenta, ipak je on taj koji plaća uslugu. Trenirajte sami sebe i svoje strpljenje, ovo je idealna vježba za vas.
 
Kako izbjeći lošu suradnju

3. Što kada klijent ne prestaje s pozivima/mailovima/porukama?


Vrlo je važno na samome početku suradnje jasno staviti do znanja kakvo je vaše radno vrijeme i u kojim terminima izvan tog vremena vas klijent može kontaktirati. Ne robujte poslu i ne dozvolite si biti na raspolaganju 24/7 jer biste uskoro mogli izgubiti kontrolu nad neprestanim pozivima koji će pristizati. Osim toga preporučujemo da ova pravila ujednačite na razini tima kako se ne bi dogodilo da jedan član sa svojim klijentima ima dogovoreno nešto sasvim drugačije.

U ovom slučaju nastaje problem kada netko ode na godišnji odmor i drugi moraju preuzeti komunikaciju s njegovim klijentima. Klijent navikao na neprestanu dostupnost jednoga od članova tima teško će prihvatiti drugačija pravila. Budite mudri i olakšajte si posao. Naravno da ovaj savjet ne podrazumijeva zaista hitne situacije pri kojima biste svojim klijentima trebali biti na usluzi.
 
Kako raskinuti poslovnu suradnju

4. Kako raskinuti suradnju?


Ovo je uvijek osjetljivo pitanje na koje ne možemo dati univerzalan odgovor. Prije svega trebate biti zaista sigurni da suradnju želite prekinuti, ne donosite odluke bez dobroga promišljanja ili u trenutku ljutnje. Povremena neslaganja su sasvim normalna stvar i zapravo mogu biti vrlo konstruktivna. Ako ste pak odlučili da je suradnji kraj (u razloge ne ulazimo), učinite to profesionalno i prije svega ljudski.
 
Smatramo da je otvoren razgovor uz šalicu kave dobar način za iznošenje svega onoga što u suradnji ne valja, a ponekad ćete nakon razgovora čak i riješiti neželjenu situaciju. Ako prekidom suradnje klijenta ostavljate u nepovoljnom položaju što se pružanja usluge tiče, dajte mu još malo vremena za pronalaženje druge tvrtke ili čak sami predložite kome se može obratiti te ponudite nastavak pružanja usluge do pronalaska novoga pružatelja.
 
Jedino u slučaju da su tijekom suradnje vaša prava ozbiljno ugrožena dajemo vam za pravo da istu naprasno prekinete. U svakom drugom slučaju molimo vas da ostavite dobar dojam o sebi i tvrtki, to će u budućnosti mnogo značiti. Ako ste ugovorno vezani, razmišljajte o tome unaprijed i dobro definirajte uvjete raskida ugovora. Ne dozvolite da vaš prekid suradnje nalikuje lošem prekidu ljubavne veze.

(I: markething.hr)

POVEZANE VIJESTI

MALI I SREDNJI PODUZETNICI - TRENDOVI U 2022.

eCroatia

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na:

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više