10 navika koje oštećuju zube

eZdravlje&ljepota
18.06.2018 10:06:28

Britanski stomatolog navodi najčešće situacije u kojima dolazi do oštećenja zubi

10 navika koje oštećuju zube

 
Za neke navike ne bi vam palo na pamet da uništavaju zube, kao što je, recimo, plivanje u bazenu ili grickanje sušenog voća. Ali, britanski stomatolog upozorava da je to zaista tako. Dr. Tariq Idrees iz Carisbrook stomatološke klinike u Manchesteru objasnio je na koji način to šteti zubima. Izdvojio je deset najčešćih situacija u kojima dolazi do oštećenja zubi.
 

Grickanje leda iz pića

Krhkost i niska temperatura kockice leda lako mogu uzrokovati to da se dio zuba otkrhne. Naime, tijekom grickanja leda ponekad dolazi do mikroskopskih pukotina na caklini što se s vremenom pretvara u ozbiljan problem. Zdrobljeni led je manje štetan.
 

Jedenje sušenog voća

Grožđice i drugo suho voće, kao što su brusnica, mango ili ananas, nikako nisu dobri za vaše zube. Stvaraju kiselinu, ali ono što je još štetnije je to što se lijepe za zube.
 

Mućkanje vina u ustima

Vino stvara kiselinu koja nagriza zubnu caklinu, a bijelo je opasnije od crnoga. Još gora su gazirana vina. Stručnjaci za vina kažu kako je dobro promućkati prvi gutljaj vina po ustima kako bi se osjetila prava aroma, ali, želite li zdrave zube, nemojte to prakticirati.
 

Vruća voda i limun, čaj, kava

Ne samo da će kava obojiti zube, već će potaknuti i njihovo kvarenje jer kofein isušuje usta, a tad su zubi osjetljiviji na karijes. Tanin iz čaja, također, daje zubima određenu tamniju nijansu, ponekad čak i više od kave. I pijenje vruće vode s limunom, kao alternativa kavi i čaju, može oštetiti zube jer dolazi do erozije površine zuba.
 

Plivanje u bazenu

U ovom slučaju za propadanje zubne cakline mogu biti krive kemikalije koje se dodaju u bazensku vodu, posebno klor. Zato, ako idete na plivanje, pazite da vam voda ne ulazi u usta. Najidealnije je, naravno, plivati u moru.
 

Pranje zubi pretvrdom četkicom

Neki misle da će tvrdom četkicom bolje oprati zube, ali zapravo si tako oštećuju caklinu. Osim toga, to može voditi i povlačenju zubog mesa zbog čega zubi postaju osjetljivi. Naime, površina korijena zuba se zbog svoje teksture oštećuje još lakše.
 

Previše četkanja

Pranje zubi dva puta dnevno, ujutro i prije spavanja, je sasvim dovoljno. Sve više od toga samo može napraviti više štete nego koristi. Također, pranje brzo nakon obroka ili pijenja gaziranih sokova samo će više oštetiti caklinu jer je kiselina u ustima visoka, a caklina zbog nje osjetljivija nego inače. Bolje je pričekati najmanje sat vremena jer će do tada slina neutralizirati tu kiselinu.
 

Jedenje previše voća

Voće je kiselo, a kao što smo već spomenuli, kiselina šteti caklini jer vodi njezinoj eroziji. Kiselinu u ustima proizvodi i šećer. Voda i mliječni proizvodi neutraliziraju tu kiselinu.
 

Piercing na jeziku ili usnama

Ljudi koji imaju piercing na jeziku ili na usnama znaju si njime slučajno oštetiti zube dok jedu.
 

Korištenje zuba kao alata

Na primjer, za uklanjaje ekitkete s nove odjeće, otvaranje čipsa, laka za nokte ili piva. U takvim situacijama lako može doći do oštećenja, slabljenja zuba i lomova, piše Daily Mail.
 
 
(I: eCroatia.info/centarzdravlja.hr)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eZdravlje&ljepota

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: