Kako spriječiti zimsku depresiju?

eZdravlje&ljepota
09.01.2019 15:01:35

Zimsko sivilo može negativno utjecati na raspoloženje

Kako spriječiti zimsku depresiju?

Hladni zimski mjeseci mnoge potiču na duži boravak kod kuće, a tome još pridonosi i tzv. zimsko sivilo. Sve to nepovoljno utječe i na raspoloženje ljudi. Kako tome stati na kraj, donosimo vam u nastavku...

Što je zimska depresija


Zimska depresija predstavlja poremećaj koji je čak i medicinski priznat, a koji se pojavljuje kada dani postaju kraći. Smatra se da je jedan od glavnih faktora koji utječu na izraženu depresiju tijekom zime upravo manjak svjetlosti, odnosno činjenica da sunce prije zalazi. Nedostatak izloženosti prirodnom svjetlu uzrokuje smanjeno lučenje serotonina, poznatog i kao hormona sreće. 

Kasna jesen za neke donosi simptome poput bezvoljnosti, dugotrajnog osjećaja tuge, žudnje za nezdravom hranom, posebice slatkišima, nesanica, osjećaj osamljenosti, manjak energije i koncentracije, koji mogu potrajati otprilike do kraja veljače. 
 
Kako spriječiti zimsku depresiju 

Kako spriječiti zimsku depresiju?


Došli se kući nakon dana na poslu, ali sunce je već zašlo i to vas odmah deprimira? Na vama je izbor hoćete li se prepustiti bezvoljnosti ili ćete učiniti nešto što će vas razveseliti. 

1. Provedite vrijeme izvan kuće


Bez obzira je li sunčano, oblačno ili se već počinje mračiti, nastojte svaki dan provesti malo vremena izvan kuće. Otiđite u šetnju, pa makar ona bila i kratak đir po kvartu. Nazovite prijatejicu i odite na kavu, budite aktivni i odite na trčanje...
 
Kako spriječiti zimsku depresiju 

2. Uzimajte dovoljno vitamina D


Boravak na suncu potiče stvaranje vitamina D u organizmu. S obzirom na to da zimski dani ne obiluju prevelikom količinom sunčanih sati, vitamin D možete unijeti i kroz brojne namirnice. Pronaći ćete ga u kozjem siru, jogurtima, tunjevini, šampinjonima, punomasnim mliječnim proizvodima, ribljem ulju... 

3. Vježbajte


Barem 30 minuta tjelovježbe povećat će razinu endorfina u vašem organizmu. Usto ćete izbaciti negativnu energiju koja se nakupila tijekom dana i odmah se osjećati pozitivnije.  Budite u pokretu jer je najučinkovitiji borac protiv depresije upravo fizička aktivnost. Nemojte samo sjediti i čekati kraj zime, pokrenite se! 
 
Kako spriječiti zimsku depresiju 

4. Izbacite iz dana sve ono što crpi vašu energiju


Razmislite o tome postoji li nešto u vašoj svakodnevici što vam crpi energiju i psihički vas umara. Možda se radi o nezdravoj prehrani, nedovoljno kretanja, neprestanom slušanju vijesti, toksičnim ljudima ili poslu koji ne volite... Ograničite svoju izloženost izvorima negativnih emocija jer smanjenje stresa može samo poboljšati vaše raspoloženje. 

5. Opustite se i družite se


Patite li od zimske depresije, važno je da rasporedite svoje dnevne obveze tako da vam ostane malo vremena i za ono što vas opušta. Posvetite se hobijima, stvarima koje volite i osobama u čijem društvu uživate. Nemojte se zatvoriti u četiri zida i sjediti ispred televizora, pročitajte dobru knjigu, izađite među ljude, nazovite prijatelje, prošetajte s članovima obitelji i sl. 
 
Kako spriječiti zimsku depresiju 

(I: eCroatia.info)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eZdravlje&ljepota

eCroatia

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: