Kako ojačati nokte?

eZdravlje&ljepota
03.08.2018 11:08:30

5 savjeta za jačanje noktiju

Kako ojačati nokte?

Kako biste imali jake i lijepe nokte vrlo je važno pravilno se brinuti o svom zdravlju i njegovati nokte. Nedostatak raznih vitamina, pretjerano korištenje lakova za nokte, loša prehrana i razna sredstva za čišćenje mogu uzrokovati krhke i lomljive nokte. Donosimo vam 5 savjeta za pravilnu njegu i jačanje noktiju. 

1. Nosite gumene rukavice 


Kada obavljate kućanske poslove, poput pranja posuđa ili čišćenja kupaonice, zbog kojih su ruke duže izložene vodi, pobrinite se da ste prije ruke zaštitili gumenim rukavicama. Nokti upijaju vodu, te kada se voda konstantno prenosi preko i ispod nokta, to djeluje štetno. Previše kontakta s vodom i abrazivnim sredstvima za čišćenje mogu uzrokovati slabe i lomljive nokte. 

2. Proizvodi za njegu noktiju


Upravo kao što svakodnevno koristite hidratantne kreme za lice i tijelo, istu biste njegu trebali priuštiti i vašim noktima. Postoje razna ulja za njegu noktiju i kutikule. Razna prirodna ulja dobra su za ovaj tretman, ulje ricinusa, badema, kokosovo ili maslinovo ulje i sl. blagotvorno će utjecati na zdravlje vaših noktiju. 

3. Zaštitni lakovi za nokte


Postoje razne vrste lakova za nokte koji ga štite i jačaju, no izbjegavajte one koji sadrže formaldehid ili toluen. Prije nanošenja laka za nokte, nanesite bazni lak kojim ćete dodatno ojačati strukturu nokta. Među njima se svakako preporučuju zaštitni lakovi od prirodnih sastojaka, s dodatkom biotina i kalcija.

4. Izbjegavajte odstranjivače laka za nokte s acetonom


Aceton u odstranjivačima laka za nokte štetno utječe na nokte i isušuje ih. Stručnjaci savjetuju da odstranjivače laka za nokte ne koristite više od dva puta tjedno ako baš nije potrebno, a i kada ih koristite, neka to budu oni koji ne sadrže taj sastojak. Umjesto toga, radije odaberite odstranjivač laka za nokte na bazi ulja

5. Obogatite prehranu biotinom i vitaminom B


Biotin je važan za očuvanje zdravlja kože, kose i noktiju. Nedostatak vitamina B također može uzrokovati slabljenje noktiju. Obogatite prehranu namirnicama koje sadrže ove vitamine, poput voća, orašastih plodova, jogurta, maslaca od kikirikija, integralnih žitarica, avokada, zelenog povrća, grahorica, jaja itd.  

(I: eCroatia.info)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eZdravlje&ljepota

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: