Jesenske zdrave namirnice

eZdravlje&ljepota
05.10.2018 13:10:32

Koje namirnice konzumirati kako biste ojačali imunitet za nadolazeće hladnije dane

Jesenske zdrave namirnice

Jesen donosi pregršt sezonskih plodova koji jačaju imunitet, bogati su raznim vitaminima i podižu energiju. Promjena godišnjeg doba kod nekih osoba izaziva melankoliju, razdražljivost, ali i pad imuniteta popraćen prehladama. Koje jesenske namirnice možete uvrstiti u vašu svakodnevnu prehranu kako biste izbjegli nedostatak energije, saznajte u nastavku. 

Jabuka


Jabuke su voće koje možete jesti cijele godine, no najukusnije su one domaće jesenske. Idealan su izbor za međuobrok jer su bogate pektinom koji dodatni osjećaj sitosti, zatim flavonoidima, magnezijem i antioksidansima. Jabuke sadrže i fruktozu, stoga je ovo zdraviji izbor kada vas uhvati "kriza za slatkim". Pomažu pri boljoj koncentraciji, ubrzavaju metabolizam i pomažu kod jesenskih viroza. 
 
Jesenske zdrave namirnice, jabuka 

Kesten


Kesten je vrlo hranjiva i zdrava namirnica. Uvrštava se pod orašaste plodove, no sadrži jako malo masti. Vrlo visoke energetske vrijednosti, kesten je i dobar izvor vlakana i vitamina B i C. Ipak, treba pripaziti s konzumiranom količinom jer sadrži visoku razinu ugljikohidrata. 
 
Jesenske zdrave namirnice, kesten 

Grožđe


Grožđe obiluje mnogim vitaminima i mineralima, antioksidansima, folnom kiselinom, silicijem, fruktozom i glukozom. Važnu ulogu ima u očuvanju srca i krvnih žila, sprječava upale, poboljšava san i regulira rad crijeva. 
 
Jesenske zdrave namirnice, grožđe 

Bundeva


Bundeva, poznata i kao kraljica jeseni, odličan je izvor hranjivih tvari, a u 100 grama buče ima samo 26 kalorija. Ljekovita svojstva ogledaju se u visokoj količini antioksidansa, betakarotena, vlakana, vitamina C i E. Osim što je ukusna za jelo, bundevu je zdravo konzumirati i u obliku ulja, a njene su sjemenke dobar izvor proteina i aminokiselina. 
 
Jesenske zdrave namirnice, bundeva 

Dunja


Plod dunje obiluje vitaminom C, a sadrži i vitamine B1, B2, niacin, karoten, kalcij, magnezij, kalij, željezo itd. Dunja se smatra pravom jesenskom bombom, jer osim vitamina i minerala, sadrži i pozamašne količine proteina, dijetalnih vlakana i ugljikohidrata. 
 
Jesenske zdrave namirnice, dunja 

Šipak


Šipak se smatra jednom on najljekovitijih voćnih plodova. Sadrži razne vitamine B, fosfor, kalcij, kalij, željezo i antioksidanse koji štite organizam od slobodnih radikala koji uzrokuju zdravstvene probleme. Također, šipak sadrži i enzime koji sprječavaju oštećenje hrskavice, što pomaže u ublažavanju simptoma artritisa.  
 
Jesenske zdrave namirnice, šipak 

(I: eCroatia.info)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eZdravlje&ljepota

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: