Kako zimi ojačati imunitet?

eZdravlje&ljepota
29.11.2018 12:11:36

U zimskim danima veće su šanse za prehlade i gripe, saznajte kako to spriječiti

Kako zimi ojačati imunitet?

Hladno godišnje doba sa sobom donosi i povećanu učestalost prehlada i gripa. Ako ne želite non-stop posezati za maramicama zbog curenja iz nosa i osjećati se malaksalo, vrijeme je da počnete jačati svoj imunitet. 

Vitamin C


Za jak imunitet potrebno je tijelo opskrbiti mineralima i vitaminima. Vitamin C najpoznatiji je vitamin, posebice kad se radi o ublažavanju simptoma prehlade. Potiče aktivnost leukocita, pomaže u apsorpciji željeza, formiranju eritrocita i sintezi kolagena. 

Odličan izvor vitamina C je limun, koji ujedno potiče i razvoj dobrih bakterija u tijelu i štiti organizam od razvoja virusa. 
 
Kako zimi ojačati imunitet 

Dovoljno sna


San je važan za odmor organizma. Spavajte od 6 do 8 sati dnevno kako bi se vaše tijelo odmorilo od dnevnih aktivnosti i i imalo dovoljno snage za borbu protiv bolesti. 
 
Kako zimi ojačati imunitet 

Tjelovježba


Osim kvalitetnog sna, poželjno je svakodnevno se baviti nekom fizičkom aktivnošću. Dovoljna je i brza šetnja od 15-ak minuta. Tjelovježba smanjuje stres i potiče proizvodnju makrofaga koji reguliraju upale, prepoznaju i uništavaju strana tijela u vašem organizmu. Fizičkom aktivnošću ubrzat ćete cirkulaciju zbog čega će makrofagi brže putovati tijelom. 
 
Kako zimi ojačati imunitet 

Pazite na prehranu


Jedite raznovrsnu hranu kako bi vaš organizam dobio dovoljne količine vitamina i minerala te ostalih hranjivih tvari potrebnih za jačanje imuniteta. Birajte šareno voće i povrće te namirnice bogate vlaknima i proteinima. Prehrana mora biti izbalansirana kako biste osigurali pravilno funkcioniranje organizma. 
 
Kako zimi ojačati imunitet 

(I: eCroatia.info)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eZdravlje&ljepota

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: