Pogledajte što i kako možete sijati i saditi na vlastitom balkonu ili terasi

eDom&vrt
09.04.2018 13:04:18

Povrće i začinsko bilje možete uzgajati sami, čak i ako nemate vrt

Pogledajte što i kako možete sijati i saditi na vlastitom balkonu ili terasi

 
Živite u stanu i nemate okućnicu na kojoj biste mogli napraviti svoj povrtnjak? Ako su vaš balkon ili terasa okrenuti prema jugu, nećete se morati odreći zdravog povrća i začinskog bilja iz vlastitog uzgoja. Na balkonu možete uzgajati praktički sve, od mahuna i graha, sve do cikle, mrkve i zelene salate.
 
 
Na dno lončanice ili posude, drvene, zemljane, od terakote ili plastične, pa i čvršće PVC vreće, stavite neki porozni materijal koji će služiti kao drenažni sloj, primjerice sitnije krhotine polupane glinene posude za cvijeće, a potom do vrha posude naspite vrtnu zemlju, odnosno kompost. Začinsko bilje može rasti u manjim lončićima koje možete objesiti na ogradu ili zidne nosače, a po podu rasporedite lonce ili sanduke dubine od 50 do 100 cm u kojima ćete uzgajati povrće s dubljim korijenom.
 
 

Začinsko bilje na balkonu 

Od začinskih biljaka na balkonu možete uzgojiti vlasac, peršin, kopar, timijan, kadulju, ružmarin, bosiljak i metvicu koje možete koristiti tijekom cijele godine. Sadnice ovih začina možete kupiti na tržnici ili u vrtnim centrima, a najbolje ih je posaditi krajem travnja ili početkom svibnja, u lonce ili posude promjera najmanje 15 cm. Sve od navedenih začinskih biljaka osim kopra i bosiljka mogu i prezimiti.
 
 

Povrće za balkonski uzgoj

Od povrća su za balkonski uzgoj najkorisniji salatni krastavac, paprika, paradajz i tikvice, koji obilno dozrijevaju kroz cijelo ljeto sve do rane jeseni. Pri kupnji sadnica birajte rane sorte manjih plodova, koji brže dozrijevaju. Plodove ubirite redovito jer ćete tako potaknuti brži rast novih plodova.
 
Krastavac držite u loncu uza zid na kojeg ste postavili mrežicu ili ljestvice na koje se vriježama može penjati.
 
Od rajčice odaberite cherry rajčicu i rani jabučar jer su sitnijih plodova koji brže zriju. Posadite ih u loncu dubine od 70 do 100 cm uz visoki kolac uz koji će se penjati. Ne zaboravite pognojiti. Kako biljka raste, privezujte ju nježno trakicama tkanine ili konopom. Prvi zaperak ostavite da raste kako biste imali dvije plodne grane, a ostale zaperke pomno i redovno otklanjajte.
 
Što se tiče paprika, najbolje je odabrati baburu, a zgodno je posaditi i čili papričicu. Za paprike će biti dovoljan manji lonac od onoga za rajčicu, a kod nje je posebno važna obilata gnojidba.
 
Tikvice su vrlo plodne i zahvalne za uzgoj. Kao i rajčice, zahtijevaju dublji lonac u koji možete posaditi do tri sadnice. Njih se lako uzgaja i iz sjemena, te također brzo rastu.
 
 
Biljke u posudama treba zalijevati češće nego one u vrtu. Ljeti ih zalijevajte i ujutro i navečer, obavezno odstajalom vodom. Redovito ih plijevite i otkidajte požutjelo i oštećeno lišće. Prignojavajte ih tekućim bio-gnojivom za povrće, te berite plodove čim sazriju.

 
(I: eCroatia.info/dobarzivot.net, foto: pinterest.com)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eDom&vrt

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: