Tržište nekretnina mogući je uzrok nove krize u Europi

eDom&vrt
07.09.2018 09:09:03

Cijene nekretnina vrtoglavo rastu

Tržište nekretnina mogući je uzrok nove krize u Europi

Smatra se kako bi tržište nekretnina moglo izazvati novu krizu u Europi. U razgovoru za latvijsku novinsku agenciju supervizorica Europske središnje banke, Daniele Nouy je uz ovo upozorenje nadodala kako su banke ipak bolje pripremljene za krizu nego što su bile prije deset godina. 

Uz kamatne stope koje su na rekordno niskim razinama, cijene nekretnina na mnogim popularnim odredištima vrtoglavo su porasle. Pojedini političari upozoravaju da popustljiva monetarna politika generira rizik snažnog rasta cijena na tržištima nekretnina koji potencijalno vodi u novu krizu. 

Na upit što bi moglo izazvati novu krizu Daniele Nouy odgovara: "Ne znam, ali pretpostavljam da bi to moglo biti tržište nekretnina. Znamo pouzdano da će doći do nove krize, ali ne znamo kada ni gdje".

Iako su banke bolje kapitalizirane, likvidnost izdašna, a novac jeftin, pojedine nisu dovoljno uspješne u mobilizaciji kolaterala i pribavljanju dodatne likvidnosti na tržištima kad se nađu pod pritiskom, dodala je. "Još uvijek nemamo sustav osiguranja depozita na razini EU-a", podsjetila je Nouy.

"Znam da neke sjeverno europske i istočnoeuropske zemlje priželjkuju izraženije smanjenje rizika u bankama eurozone prije no što se poduzme sljedeći korak. Mišljenja sam da su se rizici već značajno smanjili. Stoga sada moramo učiniti korak naprijed", nadodaje Nouy.

Osvrnuvši se na baltičke zemlje, supervizorica Europske središnje banke je upozorila da rast cijena komercijalnih nekretnina predstavlja rizik, baš kao i primjena promjenjivih kamatnih stopa jer nisu postojala jamstva da će plaće i dobiti rasti paralelno s kamatnim stopama.

To predstavlja veći rizik i nordijskim zemljama budući da su skandinavski zajmodavci vlasnici mnogih baltičkih banaka.

(I: eCroatia.info / poslovni.hr)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eDom&vrt

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: