Je li bolje biti podstanar bez kredita ili vlasnik stana s kreditom?

eDom&vrt
21.05.2018 14:05:45

Pročitajte je li bolje plaćati mjesečni najam stana ili ratu kredita za stan

Je li bolje biti podstanar bez kredita ili vlasnik stana s kreditom?

 
Mnogi su mišljenja kako je, bez obzira na velike financijske izdatke, kredit bolje rješenje od podstanarstva jer biti svoj na svome sigurnije je rješenje. Međutim, sljedećih 20 do 30 godina nismo na svome. Vlasnik je stana, sve do otplate kredita – banka.

"Teško je tu dati neki jednoznačan odgovor jer jako puno ovisi o životnim navikama i o tome koliko ste mobilni – mijenjate li zaposlenja ili živite u istoj sredini”, ocjenjuje financijski savjetnik Igor Škrgatić.

Ako niste stalno zaposleni, često se selite ili mijenjate posao, ulazak u kredit, koji mnogi financijski analitičari zovu nužno zlo, nije pametno rješenje. Doduše u tim uvjetima ne znamo koja bi vam banka i odobrila kredit. S druge pak strane, planirate li dugoročno, u koliko toliko sigurnim uvjetima, kredit je bolja opcija. Nakon predugog vremena otplate kredita ipak ste vlasnici nekretnine. 

"Ako se za vrijeme otplaćivanja tog stambenog kredita dogode neki poremećaji i dođe do toga da se morate preseliti i promijeniti prebivalište možete doći u probleme jer nekretnina nije uvijek likvidna, ne može se brzo prodati”, smatra Škrgatić. 

Stranci, za razliku od Hrvata, nemaju toliku potrebu posjedovati nekretninu.

"Mislim da je to najviše zbog nekakvih povijesnih razloga i konotacija jer smo ipak mi izašli iz jednog sustava u kojem je vlasništvo nekretnine bilo nešto što se podrazumijeva”, kaže Škrgatić.

Iznenađuje činjenica da je u nerazvijenim zemljama mnogo češća praksa posjedovati nekretninu nego je unajmljivati. Nakon izvjesnoga broja godina korisnik kredita postao bi punopravnim vlasnikom stana. Podstanar bi ostao punopravnim vlasnikom svoje, kreditom neopterećene plaće i ušteđevine koju je mogao izdvajati.

"Ove nove mlade generacije koje dolaze mislim da se neće toliko vezati za nekretninu koliko su se vezale prijašnje”, smatra Škrgatić.

Razumljivo je da ljudi žele mir u vlastita četiri zida, no treba naglasiti da kada kupujete stan ne plaćate samo nekretninu nego i kamate. Tako osoba koja otplaćuje stambeni kredit od 50.000 eura tijekom 20 godina plati oko 16.000 eura više nego da je plaćala najam stana takve veličine.
 
 
(I: eCroatia.info/lider.media/poslovni.hr)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eDom&vrt

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: