Kako urediti kućni ured?

eDom&vrt
09.08.2018 12:08:08

Savjeti za organizaciju ureda kod kuće

Kako urediti kućni ured?

Biti sam svoj šef i obavljati posao od kuće iz udobnosti vlastitog doma može imati svojih prednosti. Neki imaju cijelu radnu sobu na raspolaganju, a neki sami dio dnevnog boravka ili spavaće sobe. Svejedno, uredite li cijelu prostoriju ili samo vaš radni kutak tako da on bude uredan i udoban, mogli biste biti mnogo motiviraniji i efikasniji u obavljanju svog posla. 

Ako  je prostor u kojem provodite velik dio svog radnog dana neuredan i tmuran, to može širiti loše vibracije, a vi ćete se samo osjećati demotivirano i loše. Donosimo vam 5 savjeta kako svoj kućni ured pretvoriti u vedro mjesto na kojem ćete rado boraviti i biti puno pozitivne energije tijekom radnog dana. 

1. Uredski stol i stolica


Odaberite radni stol koji odgovara svih zahtjevima prostora, nemojte samo gledati na estetiku, već kako se uklapa u cjelokupni interijer sobe. Ima li pokoju ladicu u koju možete pohraniti dokumente, držati uredski materijal i sl. dodatni je plus.

Kad se radi o uredskoj stolici, najbolje je da bude ergonomski oblikovana. Imajte na umu da ćete katkada jako dugo sjediti, pa bi stolica trebala biti prilagođena vašoj kralježnici  i udobna. 
 
Kako urediti kućni ured 

2. Dobro osvjetljenje prostora


Dolazi li do vaše radne sobe ili kutka puno prirodne svjetlosti, to je odlično za vaš rad. Što je više prirodnog osvjetljenja, to će se vaše oči manje naprezati, a vi nećete osjećati umor i glavobolje. Ekran računala ili laptopa nemojte usmjeriti prema suncu jer ćete zbog konstantnog odsjaja imati smanjenu vidljivost. 

Ako vam dnevno osvjetljenje nije dostatno, nabavite si kvalitetnu stolnu lampu koja isijava bijelo svjetlo. Što je više vaš prostor osvijetljen, doimat će se većim i vedrijim.
 
Kako urediti kućni ured 

3. Uredan radni prostor


Važna je dobra organizacija prostora kako vaš radni kutak ne bi postao gomila nereda koji će kasnije smetati vama, ali i ostalim ukućanima. Mnogi će se izvlačiti na kreativni nered, no barem iz praktičnih razloga držite radni stol uvijek relativno pospremljenim, što će vas poticati na produktivnost. 

Iznad stola postavite zidne police, na stol postavite čašu za olovke i kemijske, ormari ladičari i visoki ormari za registratore poslužit će vam za pohranu dokumenata i uredske opreme, ali pazite da ne pretjerate s dotjerivanjem. Iz svog vidokruga uklonite sve predmete koji bi vam mogli ometati koncentraciju i krasti vašu pozornost, a radite li u prostoriji s televizorom, namjestite stol tako da ste okrenuti leđima TV-u. 
 
kako urediti kućni ured 

4. Inspirirajte se detaljima


Mnogi tvrde da postavljanje inspiracijskog citata na vidljivo mjesto pomaže kod održavanja pozitivne energije i motivacije za radom. Citat koji vas "gura" da idete dalje i više pomoći će vam da se uvijek usredotočite na svoj cilj. 

Kalendar na stolu u koji ćete si upisivati zadatke i rokove ili plutena ploča za ideje, podsjetnike i slično uvijek će vas podsjećati na radne obveze. Okružite se nekim omiljenim stvarima, fotografijama i knjigama, dragim suvenirom, inspirirajte se detaljima i stvorite sebi ugodno mjesto za posao. 
 
kako urediti kućni ured 

5. Organizacija radnog vremena


Bez obzira na činjenicu da radite posao od kuće i da sami određujete kada ćete što i kako raditi, odredite si radno vrijeme kojeg ćete se držati. Određivanje konkretnih radnih sati omogućit će vam da se koncentrirate na radne zadatke. Vrijeme koje provedete van onog radnog utječe na raspoloženje, stoga nastojte kvalitetno ga provesti i raditi nešto što vas veseli. 

Kratke stanke tijekom radnog vremena pomoći će vam u koncentraciji, ali i svakome je potrebno odmoriti oči, protegnuti se i sl. Maknite pogled od ekrana na samo 5 minuta, prošećite po stanu ili kući, pustite si neku pjesmu, ali napravite pokoju kratku stanku. 
 
kako urediti kućni ured 

(I: eCroatia)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eDom&vrt

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: