Uredite dom prema feng shui savjetima

eDom&vrt
28.11.2018 13:11:56

Kratak vodič kroz kinesko umijeće uređenja prostora<br><br>

Uredite dom prema feng shui savjetima

Vjerovanje je kako će domu u kojem se energija prirodno kreće dobar feng shui donijeti sreću, bogatstvo i odlične međusobne odnose. Što je uopće feng shui i kako urediti prostorije u tom duhu, saznajte u kratkom vodiču. 

Što je feng shui?


Temeljna ideja feng shuija jest da vaša okolina posjeduje energiju – chi. Ako ta chi energija ima dobar protok u vašem domu, to znači da je i feng shui dobar. Feng shui zapravo je drevno kinesko znanje o uređenju prostora koje zagovara umijeće življenja u skladu s okolinom. Vjeruje se da pojedinac zbog uspostavljene harmonije s pozitivnom energijom prostora ostvaruje mir i napredak u životu.  

Feng shui nije religija već filozofija koja se temelji na poznavanju prirodnih zakonitosti, zdravom razumu i logici. Osnovu feng shuija predstavljaju četiri glavne strane svijeta i elementi vezani za strujanje energije – vatra, voda, zemlja, drvo i metal koji moraju biti na pravim pozicijama.

Smatra se da ako prenatrpate prostor nepotrebnim stvarima te on postane neuredan, energija neće teći kako treba, što za posljedicu donosi niz negativnih događaja i energije. Prilikom uređenja doma poželjno je ne pretjerivati s namještajem i dekoracijama, odnosno ostaviti više slobodnog prostora koji je važan za razvijanje kreativnosti. Naime, načela feng shuija su da svaka prostorija treba biti namještena prema određenim pravilima. Možda cijeli koncept zvuči komplicirano, no uređenje doma po načelima jako je jednostavno. 
 
Uređenje doma, feng shui 

Feng shui u kuhinji 


Želite li uravnoteženu energiju, vaša bi kuhinja trebala biti prozračna i u svijetlim tonovima. Ako imate malu kuhinju i još k tome, s malim ili u potpunosti bez prozora te je dotok prirodne svjetlosti gotovo nikakav, dobro pazite na rasvjetu. Nemojte koristiti fluorescentna svijetla jer su one loše za energiju. 

Oblik blagovaonskog stola također je važan jer to utječe na kretanje chija. Okrugli stol simbolizira bolji protok blaže energije koja će blagonaklono djelovati na ukućane tijekom zajedničkog objeda. Kuhinjski pribor s drvenim drškama također izaziva opušteniju atmosferu. 
 
Uređenje doma, feng shui 

Feng shui u dnevnom boravku


Kauč postavite u najudaljeniji kut prostorije u odnosu na ulazna vrata. Bitno je sjedeću garnituru postaviti tako da svi koji sjede u dnevnom boravku mogu međusobno razgovarati bez da si okreću leđa. Izbjegavajte goleme tkanine i presvlake koje će prostoru dati na "težini". 

Budući da feng shui na elektroniku gleda kao izvore negativne energije, televizor postavite što dalje od kauča i naslonjača. Negativan utjecaj umanjit ćete tako da u njegovoj blizini postavite nekoliko biljaka. Sklad elemenata i uravnoteženost možete postići i kombiniranjem nekoliko oblika namještaja, poput okruglog stolića, kvadratnog taburea i sl.
 
Uređenje doma, feng shui 

Feng shui u spavaćoj sobi 


Spavaća soba odražava intimnu atmosferu, ona treba biti opuštajuće mjesto u kojem ćete imati miran san. Kako biste to ostvarili, pospremite sav nered i uklonite sve nepotrebne stvari. Poželjno je ukloniti svu elektroniku iz sobe, a prije spavanja nemojte buljiti u mobitel ili laptop, već pročitajte nekoliko stranica knjige. 

Krevet neka bude drvenih okvira jer drvo kao materijal ne mijenja lokalno magnetsko polje (kao što je to slučaj s metalom) te blaže utječe na strujanje energije. Na bračni krevet postavite jedan madrac jer odvojeni simbolizira odvojenost partnera. Što je krevet dalje od vrata, to je bolji protok energije. 
 
Uređenje doma, feng shui 

Feng shui u kupaonici 


Kupaonica mora uvijek biti čista i uredna, a boje koje prevladavaju opuštajuće poput plave ili zelene. Vrata kupaonice neka uvijek budu zatvorena, kao i spuštena daska na WC školjci, kako se otpadne energije u vašem domu ne bi miješale s dobrim chijem. 
 
Uređenje doma, feng shui 

(I: eCroatia.info)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eDom&vrt

eCroatia

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: