7 savjeta uz koje će vaš dom zadržavati toplinu, a računi za grijanje biti manji

eDom&vrt
01.02.2019 12:02:05

Zimi zbog grijanja vaše režije dodatno stanjuju kućni budžet. Želite li uštedjeti na troškovima grijanja, a ne izgubiti toplinu, ovo je članak za vas

7 savjeta uz koje će vaš dom zadržavati toplinu, a računi za grijanje biti manji

Troškovi režija uvijek su u porastu i vrlo je vjerojatno kako ste i vi među onima koji nastoje ostati u okviru mjesečnog budžeta. Financijski izdaci zimi su zbog grijanja prostorija još i veći. Kako biste uštedjeli na troškovima grijanja i što duže zadržali toplinu u vašem domu, pokušajte neki od navedenih savjeta.
 

1. Dobro zatvorite sve prozore


Oni koji imaju prozore s dva krila, trebali bi provjeriti je li svaki zasun dobro zatvoren. Ako jedan pustite labav ili ga ne zatvorite uopće, hladan zrak naći će put do vašeg doma. Prozračite na kratko prostorije nekoliko puta dnevno, ako je to potrebno, a ostatak dana provjerite da su prozori dobro zatvoreni
 
Savjeti za grijanje doma, radijatori 

2. Brtve i zaštitnici za vrata i prozore


Topli zrak iz interijera najčešće se gubi kroz vrata i prozore. Sasvim jednostavno i cjenovno pristupačno rješenje su gumene ili silikonske brtve. To su zapravo zaštitne trake koje dobro prianjaju uz vrata i prozore te blokiraju prodiranje hladnoće

Postoje i zaštitnici za vrata i prozore koji se stavljaju ispod okvira i tako blokiraju strujanje zraka i djeluju kao odlični izolatori prostora. 

3. Zavjesama protiv hladnoće


Čim sunce počne slabiti navucite zavjese preko prozora kako biste blokirali odlazak topline kroz staklo. Zimi umjesto tankih zavjesa postavite one od debljih materijala koji ne propušta hladan zrak, a postoje i zavjese od termo materijala. Možda jesu skuplja investicija, no s vremenom ćete shvatiti da se gubljenje topline smanjuje. 

Ujutro, posebice za toplijih i sunčanih dana, ako  gledate prema istoku ili jugu, širom rastvorite zavjese kako biste dobili dovoljno prirodnog svijetla ali i iskoristili toplinu sunca
 
Kako uštedjeti na računima grijanja, zavjese 

4. Stavite foliju iza radijatora


Sigurno ste već znali za ovaj trik. Postavite li komad folije iza radijatora, ona će odbijati i slati toplinu prema unutrašnjosti sobe. Brine li vas da će to izgledati neprivlačno, folija je praktički neprimjetna iza radijatora. 

5. Razmjestite namještaj tako da ne blokira toplinu


Želite li da se toplina u vašem domu ravnomjerno distribuira, nikako nemojte postaviti namještaj direktno ispred peći, kamina ili radijatora, kao niti duge zavjese. Time ćete blokirati strujanje topline po sobi. Namještaj postavite barem na 20 do 30 cm od grijaćeg tijela kako bi se toplina pravilno rasporedila. 
 
Razmještaj namještaja za distribuciju topline 
 

6. Tepih će zadržati toplinu


Tepih većini služi kao dekoracija sobe, no zimi itekako može imati važnu ulogu. Kada grijete dom, oko 10 % topline gubi se kroz podove. No, ako imate deblji tepih, uspjet ćete zadržati dio topline u prostoriji.  Otirač ispred ulaznih i balkonskih vrata također će zaustaviti prodiranje hladnog zraka. Imate li podno grijanje, ovaj savjet možete zanemariti jer će u ovom slučaju tepih blokirati toplinu. 

7. Zatvorite vrata soba koje ne koristite


Imate li u vašem domu sobe u kojima ne boravite toliko često, zatvorite njihova vrata. Osim što se tako sprječava odlazak topline iz zagrijanih prostorija, zaustavit ćete i dolazak hladnoće iz slabo grijane sobe u kojoj gotovo ne boravite. 

(I: eCroatia.info)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eDom&vrt

eCroatia

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: