Zlarin postaje prvi otok u Hrvatskoj bez jednokratne plastike

eTurizam
17.10.2018 11:10:55

Lokalna zajednica objeručke je prihvatila ovu hvalevrijednu inicijativu

Zlarin postaje prvi otok u Hrvatskoj bez jednokratne plastike

U okviru inicijative Adriatic Plastic Challenge (APC) odabrana su najbolja inovativna rješenja koja će doprinijeti zaustavljanju daljnjeg gomilanja plastičnog otpada u Jadransko more.

Pobjednik inicijative je tim Zlarin – otok bez plastike. Njihova je vizija bila je da Zlarin postane prvim otokom u Hrvatskoj na kojem se ne koristi jednokratna plastika. Ti je razvio model koji će u narednoj godini zaustaviti dotok jednokratne plastike na Zlarin, a lokalna zajednica i turistička zajednica otoka dale su veliku podršku ideji. Sve plastične vrećice na otoku će se zamijeniti onim papirnatima i platnenima, plastične čaše i pribor za jelo bit će ekološki prihvatljiviji, dok će se slamke izbaciti iz upotrebe. 
 
Timovi su tijekom dvodnevnog bootcampa projektna rješenja pretvorili u poslovne modele koristeći se metodama design thinkinga i lean start-upa. Stručnom žiriju prezentirali su svoja idejna rješenja, a prepoznat je golem potencijal za stvaranje održivih modela gospodarenja otpadom i podizanja ekološke svijesti koji se mogu reflektirati i na turizam. 

Budući da će uskoro postati prvim hrvatskim otokom bez plastike, Zlarin će ovim projektom postati pravi ambasador održivog razvoja turizma, a implementacija ideje reflektirat će se i na cjelokupan razvoj zajednice koji će uključivati mnoge dionike. 

(I: eCroatia.info)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eTurizam

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: