U planu je atraktivni centar za posjetitelje u blizini Plitvica

eTurizam
20.07.2018 09:07:49

Za projekt Kuća Špilje dobiveno je 20 milijuna kuna iz EU fondova

U planu je atraktivni centar za posjetitelje u blizini Plitvica

Ovog tjedna u Rastokama je potpisan ugovor kojim se Javnoj ustanovi Baraćeve špilje dodjeljuje gotovo 20 milijuna kuna iz Kohezijskog fonda. Bespovratna sredstva namijenjena su izgradnji i opremanju posjetiteljskog centra "Kuća Špilje", a radi se o jednoj od većih investicija u području turizma u Karlovačkoj županiji. 

Partner na projektu Javnoj ustanovi Baraćeve špilje je Javna ustanova Nacionalni park Plitvička jezera. U suradnju na projektu krenulo se s ciljem razvijanja zajedničkih programa i sadržaja te zbog boljeg upravljanja posjetima i stvaranja uvjeta za produljenje boravka posjetitelja. 

Kuća Špilje će na 2.000 m2 imati speleološko-edukacijski centar s depoom i knjižnicom, prezentacijske i muzejske cjeline, multimedijalnu dvoranu, ugostiteljski dio, dječju igraonicu, suvenirnicu, garderobu i vanjske prezentacijske točke i parkiralište. 

Smisao Kuće Špilje je posjetiteljima na jedinstven, inovativan i zanimljiv način prezentirati kulturne i prirodne vrijednosti područja, omogućiti obilazak lokaliteta i posjetiteljima posebnih potreba te stvoriti suvremenu infrastrukturu za održavanje raznovrsnih edukacijskih i rekreacijskih aktivnosti. 

Kuća Špilje projektirana je tako da svojim dimenzijama odgovara lokalitetu kojeg predstavlja, zbog čega je ukopana ispod zemlje. U objektu se interpretacijski i tematski razlikuju dvije veće cjeline, ona opće biološko-geomorfološka tema o području, smještena u prizemlju objekta, te tzv. showroom. Posjetitelj tako prvo percipira teme, saznaje nešto o pojmovima i osnovnim karakteristikama, a zatim spuštanjem u podzemlje Kuće sve to doživljava kroz niz multimedijalnih prikaza, osjetilnih komora i sl. efektnih eksponenata

Plan izgradnje ovog atraktivnog projekta je do 2021. godine. 

"Upravo ovakvi projekti ostavljaju velik trag i konačno stavljaju u funkciju neke od naših najljepših i najvrjednijih resursa, a to je prirodna baština. Na nama koji upravljamo zaštićenim područjima je velika odgovornost da stavimo resurse u funkciju održivog razvoja i budemo generator novih radnih mjesta i gospodarske aktivnosti.
Realizacijom projekta izravno će se doprinijeti porastu broja posjetitelja lokaliteta, edukaciji lokalnog stanovništva i posjetitelja o prirodnoj baštini te porastu turističke prepoznatljivosti općine Rakovica kao odredišta prirodne baštine."
, izjavila je ravnateljica Javne Ustanove Baraćeve špilje Tihana Oštrina.

(I: eCroatia.info / poslovni.hr)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eTurizam

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: