UNESCO području rijeke Mure dodijelio status rezervata biosfere

eTurizam
27.07.2018 12:07:48

Ovo priznanje korak je bliže uspostavljanju Prekograničnog rezervata biosfere

UNESCO području rijeke Mure dodijelio status rezervata biosfere

Na godišnjoj konferenciji UNESCO-vog programa Čovjek i biosfera održanoj 25. srpnja 2018. u Indoneziji, Međunarodno koordinacijsko vijeće proglasilo je 29 000 hektara poplavnih dolina duž rijeke Mure rezervatom biosfere

Ovo je još samo jedan korak bliže uspostavljanju Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav koji će se protezati kroz područje pet zemalja (Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i Srbiju). Prekogranično područje, tzv. Europska Amazona zapravo je riječni krajolik donjih tokova spomenutih rijeka koji se prostire na milijun hektara. 

Povezanost riječnih ekosustava i prirodna oaza dužine 700 kilometara dom je brojnih zaštićenih vrsta, među kojima su i iznimno rijetki orao štekavac te crna roda, ali i neke endemske vrste riba. Mura, Drava i Dunav prolazeći kroz nekoliko različitih zemalja predstavljaju velik turistički potencijal i dobar su temelj za razvoj održivog turizma.

S priznanjem ovog dijela Mure kao rezervata biosfere Europska Amazona sada je gotovo u potpunosti priznata od strane UNESCO-a. Trenutno je zaštićeno 850 000 hektara prirodnog i kulturno bogatog krajolika triju rijeka, a uskoro se očekuje i nominacija posljednjeg dijela područja, austrijske strane rijeke Mure između Spielfelda i Bad Radkersburga. 

Iz WWF Adrije su izjavili kako je upravo ovom nominacijom potvrđeno da se rijekom Murom treba upravljati na održiv način, zbog ljudi i prirode. A kako bi se tim nepreglednim riječnim područjem upravljalo održivo potrebno je i spriječiti daljnje izgradnje niza hidroelektrana. 

WWF već godinama ulaže napore i podržava ministarstva svih pet zemalja Europske Amazone kako bi se ostvario zajednički cilj. Usporedno s trudom i radom u uspostavljanju Prekograničnog rezervata biosfere, surađuju i na provedbi konkretnih projekata sufinanciranih od strane EU, koji doprinose prirodi i lokalnom stanovništvu. 

(I: eCroatia.info / lider.media.hr)
Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eTurizam

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: