2. MTB maraton "Pedalom po Pagu"

eTurizam
24.08.2018 11:08:41

Biciklistička utrka u funkciji je jačanja cikloturizma

2. MTB maraton "Pedalom po Pagu"

Uskoro se očekuje 2. MTB maraton "Pedalom po Pagu" u organizaciji udruge Volim Vlašići, koja je ovom biciklističkom utrkom uspjela pridonijeti razvoju turističke ponude otoka Paga. Ovogodišnja biciklistička utrka kreće i završava u Vlašićima, a održat će se 22. rujna 2018. godine

Zaštitni znak utrke "Pedalom po Pagu" je vretence, strogo zaštićena vrsta koja se razmonažava u plitkim mediteranskim jezerima i većim lokvama sa supstratom finog mulja. Svijest o važnosti ove vrste samo je jedan on načina na koji ova biciklistička utrka javnosti prezentira otok Pag i pozicionira ga među značajne turističke destinacije.
 
Promociji cikloturizma na Pagu uključila se i Hrvatska turistička zajednica sa sloganom "You’ve Tried Moon-Walking But Have You Tried Moon-Cycling?". Može se reći kako je ova biciklistička utrka postala uspješna turistička reklama Hrvatske i otoka Paga. 

Natjecatelje očekuje pedaliranje po dvije uzbudljive staze. Prva staza, "PRO ruta"  duga je 51 km i fizički zahtjevnija. Kreće iz Vlašića preko lagane uzbrdice do ornitološkog rezervata Veliko i Malo Blato, te "PRO" staza vodi desno prema bazenima Paške solane, zatim uz nasip do uspona prema paškim vjetrenjačama. Vožnjom po makadamskoj cesti sudionici utrke ujedno imaju predivan pogled na planinu Velebit s jedne strane, a s druge na bazene soli, otok Pag, Maun i Olib. Staza se potom spušta u grad Pag i s druge strane bazena Paške solane vodi prema Povljani, Smokvici i natrag na polazišnu točku, Vlašiće. 

Druga staza pogodnija je za rekreativce jer je kraća (28 km) te nema velikih i napornih uspona. S polazištem iz Vlašića, staza prolazi kroz ornitološki rezervat, jesensko stajalište mnogih ptica selica, gdje organizatori pripremaju besplatan Birdwatching. "Rekreativna ruta" nastavlja se prema Povljani i Staroj Povljani, do Smokvice i natrag do Vlašića.

Pravo sudjelovanja u utrci imaju svi rekreativci, profesionalni sportaši, turisti i oni stariji od 14. godina, a koji posjeduju ispravni MTB bicikl. Pokrovitelji maratona su Turistička zajednica Zadarske županije, Turistička zajednica grada Paga, Turistička zajednica Općine Povljana, Grad Pag, Općina Povljana, Javna ustanova Natura Jadera i Nacionalni park Krka. 

MTB utrka uključuje tehničku pomoć i organizaciju, osiguranje MUP-a, kartu s ucrtanim rutama, startni broj, piće dobrodošlice  i ručak u Vlašićima. Također će se održati i natjecanje za izbor najbolje fotografije i video snimke s utrke. Prva tri natjecatelja iz muške i ženske kategorije očekuju vrijedne nagrade

Informacije o utrci možete pratiti na društvenim mrežama, a online prijave možete poslati putem Stotinke

(I eCroatia.info)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eTurizam

eCroatia

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: