U postupku e-savjetovanja je odluka o novim kaznama za kršenje prometnih pravila

eAutomoto
18.02.2019 12:02:27

Zbog teškog prekršaja mogli biste ostati i bez automobila

U postupku e-savjetovanja je odluka o novim kaznama za kršenje prometnih pravila

Ministarstvo unutarnji poslova predložilo je nove izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, odnosno da se za neke od teških prometnih prekršaja izmijene kazne. Ako ste počinili prometni prekršaj koji spada među najtežu kategoriju ili često ih ponavljate, policija bi vam mogla privremeno oduzeti vozilo, a k tome ćete još i sami snositi troškove čuvanja. 

Automobil vam možete biti oduzet i ako ste barem dvaput pravomoćno kažnjavani za vožnju u krivom smjeru, zbog vožnje za vrijeme oduzete vozačke dozvole, zbog prekoračenja ograničenja brzine od 50 km/h u naselju, ako ste dvaput napuhali više od 0,5 promila te odbijanje alkotesta

Uveo bi se informacijski sustav prema kojem bi policija podatke o svim vozačima prekršiteljima čuvala 15 godina

Kazne za prometne prekršaje drastično će rasti, pa čak i u dvostrukom iznosu. Primjerice ako prekoračite vozite 50 km/h više od dopuštene brzine izvan naselja ili prometnim znakom ograničene brzine, bit ćete kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 5 do 15 tisuća kuna ili zatvorskom kaznom do 60 dana. Prekoračite li to ograničenje za 30 km/h, kazna bi po novome trebala biti u iznosu od 3 do 7 tisuća kuna. Ako vam je ovo prvi takav prekršaj, novost je i oduzimanje vozačke dozvole na 6 mjeseci, ili 2 godine ako je to treći put. 

Mladim vozačima koji skupe 9 negativnih bodova oduzet će se vozačka dozvola i bit će upućeni na izvanredan liječnički pregled, dok će ista sudbina dočekati i iskusne vozače ako skupe 12 negativnih bodova. Vozač koji je tri puta u razdoblju od tri godine vozio u alkoholiziranom stanju također će biti upućen na izvanredan liječnički pregled. 

Budete li kažnjeni za prolazak tri puta kroz crveno svijetlo na semaforu bez smanjenja brzine ili ubrzanja, mogli biste platiti kaznu i do 20 tisuća kuna ili izgubiti dozvolu na 2 godine. Oduzimanje vozačke na isti period očekuje vas i ako skupite tri ili više kazni zbog vožnje pod utjecajem alkohola ili droga. 

Žele li produžiti vozačku dozvolu, osobe starije od 67 godina bit će dužni proći liječnički pregled na kojem će specijalist ustanoviti jesu li i dalje sposobne za vožnju. 

E-savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama otvoreno je do 4. ožujka 2019. godine. Do tog datuma zainteresirana javnost može postaviti pitanja i dobiti pojašnjenja od strane MUP-a. 

(I: eCroatia.info)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eAutomoto

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: