Prihvaćen kompromisni prijedlog o smanjenju emisije ugljičnog dioksida

eAutomoto
10.10.2018 11:10:06

Ministri okoliša EU usuglasili su se oko prijedloga smanjenja ugljičnog dioksida iz osobnih automobila i lakih gospodarskih vozila

Prihvaćen kompromisni prijedlog o smanjenju emisije ugljičnog dioksida

U noći s utorka na srijedu, 10. listopada 2018., u Luksemburgu su se ministri okoliša zemalja članica EU-a nakon maratonskih pregovora konačno usuglasili oko smanjenja emisije ugljičnog dioksida iz osobnih automobila i lakih gospodarskih vozila

Zasjedanje je potrajalo 14 sati, nakon čega je prihvaćen prijedlog austrijskog predsjedništva da se emisije ugljikovog dioksida iz vozila smanje za 35%. Prijedlog je podržalo 20 zemalja članica EU, dok je njih 4 izrazilo protivljenje, a 4 su se izjasnile kao suzdržane. Među državama koje su prihvatile prijedlog bila je i Hrvatska. 

Europarlament je početkom listopada 2018. istaknuo ambiciozne ciljeve u borbi protiv onečišćenja uzrokovanih vozilima na europskim prometnicama. Zatražili su da se do 2025. emisija ugljičnog dioksida smanji za 25%, a do 2030. godine bi se postotak trebao povećati na 40%. S druge strane, Europska komisija predložila je smanjenje od 30% do 2030. godine. 

Austrijsko predsjedništvo Vijeća EU izradilo je kompromisni prijedlog koji predstavlja zlatnu sredinu između stajališta Europskog parlamenta i Europske komisije, odnosno smanjenje emisije ugljičnog dioksida za 35% do 2030. godine. Kompromis je bilo iznimno teško postići, zbog pritiska automobilske industrije i različitih interesa članica s jedne strane i upozorenja o klimatskim promjenama s druge strane. 

U posljednjih 20-ak godina automobilska industrija je u Njemačkoj i zemljama srednje Europe u porastu, stoga se iz ovog sektora javlja bojazan kako će ciljevi EU o smanjenju emisije stakleničkih plinova iz automobila ugroziti konkurentnost na globalnoj razini te smanjiti broj radnih mjesta. 

S druge strane, međuvladin panel UN-a o klimatskim promjenama 8. listopada 2018. objavio je izvješće u kojem je navedeno kako je globalno zatopljenje moguće limitirati na manje od 1,5 °C, ali samo pod uvjetom da se što prije uvedu dugoročne mjere za radikalno smanjenje emisije ugljičnog dioksida za 45% do 2030. godine. 

Pojedinosti iz prijedloga za sada još nisu poznate javnosti. Nakon usvajanja zajedničkog konsenzusa zemalja članica EU otvoren je put za pregovore s Europskim parlamentom. 

(I: eCroatia.info)Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eAutomoto

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: