Njemačko ministarstvo naložilo povlačenje stotinjak tisuća Opelovih vozila

eAutomoto
17.10.2018 09:10:49

Želi se povući 3 sporna Opelova modela

Njemačko ministarstvo naložilo povlačenje stotinjak tisuća Opelovih vozila

Njemačko ministarstvo prometa priopćilo je kako će naložiti povlačenje oko 100 tisuća vozila marke Opel u sklopu istrage o emisiji ispušnih plinova iz dizelskih automobila

Godine 2015. Njemačka agencija za motorna vozila (KBA) otkrila je 4 softverska programa koji mogu preinačiti razinu emisije štetnih plinova. KBA je zatim naredila automobilskom divu da ažurira programe kako bi se ta mogućnost uklonila, no početkom 2018. pronađen je i peti softverski program za koji je utvrđeno da je ilegalan. 

U tijeku je provođenje službenog saslušanja s ciljem propisivanja obveze povlačenja 3 sporna Opelova modela: Cascada, Insignia i Zafira

Njemačko ministarstvo prometa najavilo je kako će službeno povlačenje većeg broja Opelovih vozila biti uskoro i provedeno. U Opelu opovrgavaju sve optužbe o korištenju nezakonitih uređaja za prikrivanje stvarne razine emisije ispušnih plinova na regulatornim provjerama, a odbacuju i optužbe o odugovlačenju povlačenja softverskih programa. 

Ako ministarstvo izda odredbu o obveznom povlačenju navedenih automobila, Opel će je pokušati svim silama osporiti sudskim putem. Njemačko državno tužiteljstvo i policija početkom su tjedna pretražili Opelove urede u Rüsselsheimu i Kaiserslauternu. Istraga obuhvaća 95 tisuća vozila s motorima Euro 6d, kako bi se ustanovilo je li softver za upravljanje ispušnim plinovima korišten za manipulaciju emisijama štetnih plinova iz dizelaša.

(I: eCroatia.info / poslovni.hr)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eAutomoto

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: