Na hrvatske ceste stigle nove "superkamere"

eAutomoto
28.05.2019 10:05:24

Previše dodavanja gasa mnogima će doći na naplatu

Na hrvatske ceste stigle nove "superkamere"

Na nekoliko lokacija u Hrvatskoj postavljene su nove tzv. superkamere kojima teško da će tko moći pobjeći. Kamere Cordon-M4 proizvod su ruske tvrtke Simcon, a u njih su ugrađene tehnologije koje koristi i ruska vojska. Radi se o jednom od najnaprednijih modela kamera za nadzor prometa ikad jer može kontrolirati sva vozila u četiri trake, bez obzira u kojem se smjeru oni kretali. 

Za rad Cordon-M4 koristi se napredna radarska tehnologija pomoću koje je moguće izmjeriti pojedinačnu brzinu svih vozila koja prolaze nadziranom cestom. Zbog visoke rezolucije kamera može automatski raspoznati i iščitati registraciju automobila iz svih europskih država. Ako pojedini automobil vozi nedopuštenom brzinom, Cordon-M4 će ga prepoznati i izdvojiti njegovu fotografiju od ostalih. 

Podaci o vozačima koji su prekoračili dopuštenu brzinu pohranjuju se u memoriju kamere i prenose se bežično. Ako se policija nalazi u blizini, mogu se spojiti računalom na kameru, a podaci se mogu slati i na centralni policijski server. 

Osim brzine do 300 km/h, kamera može prepoznati i kreće li se automobil u krivom smjeru, koristi li se nedozvoljenom trakom i je li mu istekla registracija. Budući da kamera ima integriran infracrveni sustav, snimanje tijekom noćnih sati ne zahtijeva nikakvo osvjetljenje. 

Za sada su kamere postavljene samo na devet lokacija i to u Splitu, Trogiru, Šibeniku, Imotskom, Omišu i Makarskoj

(I: eCroatia.info)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eAutomoto

eCroatia

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: