Toyota ulaže 500 milijuna dolara u Uber

eAutomoto
28.08.2018 13:08:04

Partnerstvo za zajednički razvoj autonomnih vozila

Toyota ulaže 500 milijuna dolara u Uber

Japanski proizvođač automobila Toyota planira uložiti 500 milijuna američkih dolara u Uber kako bi se produbilo partnerstvo u zajedničkom razvoju autonomnih vozila. Suradnja je nastala s ciljem da obje kompanije dostignu konkurenciju na svjetskom tržištu. 

Vrijednost sporazuma između Toyote i Ubera procjenjuje se na 72 milijarde dolara. Iz Toyote poručuju kako će partnerstvo uključivati masovnu proizvodnju autonomnih vozila od strane Toyote, koja će zatim biti uvrštena u Uberovu automobilsku mrežu. 

Flota će biti namijenjena Toyotinom modelu automobila Sienna Minivan, a testiranja se očekuju 2021. godine.  Shigeki Tomoyama, izvršni potpredsjednik Toyota Motor Corporationa izjavio je kako su ovaj sporazum i investicija značajni te obilježavaju veliku prekretnicu u preobrazbi Toyote u tvrtku mobilnosti, uz osiguranje za bezopasnu i sigurni ekspanziju usluga mobilnosti, kao što je zajednička vožnja. 

I Toyota i Uber zaostaju za konkurentima  u razvoju autonomnih vozila, dok kompanije kao što je Waymo (u vlasništvu Aplhabeta) su već značajno ispred njih u tom segmentu. Analitičari smatraju kako će vlasništvo nad automobilima u privatnom vlasništvu značajno smanjiti zbog autonomnih vozila i dijeljenja vožnje, posebice jer se Uber već udružio i s Daimlerom, pri čemu bi se Uber pozicionirao kao najveći kupac Toyotinih i Daimlerovih autonomnih vozila.

(I: eCroatia.info)


Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eAutomoto

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: