10 najčešćih grešaka koje radite u vožnji

eAutomoto
02.10.2018 12:10:55

Neke od ovih grešaka radite potpuno nesvjesno

10 najčešćih grešaka koje radite u vožnji

Činjenica je kako mnogi prilikom vožnje automobila rade barem nekakvu grešku. Donosimo vam 10 grešaka koje mnogi vozači svjesno ili nesvjesno rade prilikom vožnje. 

1. Pogrešno držanje upravljača


Rijetki su oni koji drže volan onako kako ih je uputio instruktor vožnje u autoškoli. Vozači često upravljač drže previsoko ili prenisko, jednom rukom, katkad čak i bez obje ruke dok pogledavaju na mobilni uređaj, namještaju glazbu i sl. Kako biste skratili vrijeme reakcije u opasnim situacijama prilikom vožnje, držite volan onako kako su vas i učili, u položaju "9 i 3".

2. Loše podešeni retrovizori


Obvezno provjerite položaj svih retrovizora kada sjedate u automobil, posebice ako ga dijelite još s nekim. Oni moraju biti pravilno namješteni kako bi maksimalno smanjili mogućnost da se vozila koja vam se nađu sa stražnje strane nađu u mrtvom kutu te ih prilikom skretanja ili prestrojavanja ne uočite na vrijeme. Bočni retrovizori su pravilno podešeni kada u njima vidite otprilike četvrtinu vašeg vozila

3. Korištenje dugih svjetla prilikom magle


Duga svijetla u magli dodatno pogoršavaju vidljivost jer se svjetlost reflektira od molekula vode u zraku. U takvim je vremenskim prilikama bolje koristiti kratka svjetla te ona za maglu i obvezno prilagoditi brzinu automobila uvjetima na cesti. 

4. Kočenje u zavoju


Među najčešćim greškama novopečenih vozača našlo se i kočenje u zavoju. Prilikom ove radnje težina automobila prenosi se na prednji kraj vozila, dok stražnjim gumama smanjujete trakciju, stoga može doći do zanošenja automobila. Ako morate usporiti zbog nadolazećeg zavoja, to učinite prije ulaska u njega. 

5. "Nabijanje" vozilu ispred vašeg


Svih nervira kada se netko iza njih vozi tako da se praktički zalijepio za stražnji dio automobila. Način vožnje kada se praktički "nabijate" na vozilo ispred vašeg je krajnje opasno, a da ne govorimo i o broju sudara kada krivnja prelazi na vozača koji je udario stražnji dio automobila. Uvijek držite dovoljan razmak između vozila kako biste imali vremena za reakcije i put kočenja. 

6. Vožnja nizbrdo s pritisnutim kvačilom


Problem koji se javlja kada stišćete kvačilo dok se vozite nizbrdo je da morate pretjerano koristiti kočnicu. To može dovesti do pregrijavanja kočnica i njihovog uništavanja. Umjesto da pritišćete kvačilo, ostavite automobil u brzini i kočite motorom uz povremeno korištenje kočnica

7. Neravnomjerno kočenje


Uvijek držite već spomenuti razmak između automobila, oprezno vozite kako biste mogli pravovremeno reagirati. Izbjegavajte naglo kočenje, već pokušajte unaprijed predvidjeti situaciju, ravnomjerno i lagano kočiti, kako ne biste nikoga udarili, ali ni kako se vozač iza vašeg automobila ne bi sudario s vašim prtljažnikom. 

8. Preglasna glazba


Vjerojatno ste i vi barem jednom "odvrnuli" gumb za glasnoću u automobilu kad je zasvirala vaša omiljena pjesma. Ipak, znanstveno je dokazano kako nas preglasna glazba ometa prilikom vožnje i smanjuje koncentraciju na okolinu. 

9. Vožnja u nečijem mrtvom kutu


Prije svakog skretanja ili prestrojavanja u vožnji, trebali biste preko ramena provjeriti mrtvi kut. Činjenica je da mnogi vozači to uopće ne rade. Stoga, ako se vaš automobil u vožnji nalazi u ravnini stražnjih kotača vozila ispred vas, pretpostavite da vas vozač tog automobila neće vidjeti ako se odluči prestrojiti u drugu traku. 

10. Turiranje hladnog motora 


Želite li da vaš automobil dugo bude u voznom stanju, nikako nemojte turirati hladan motor u visoke okretaje niti previše naglo ubrzavati dok se ulje ne zagrije na radnu temperaturu. Činite li suprotno, riskirate pretjerano trošenje dijelova motora. 

(I: eCroatia.info / automobili.hr)


Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eAutomoto

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: