8 prekršaja koji će se strogo kažnjavati prema novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama

eAutomoto
29.07.2019 10:07:24

Saznajte koje su najvažnije promjene koje stupaju na snagu 1. kolovoza

8 prekršaja koji će se strogo kažnjavati prema novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama

Hrvatski je sabor 12. srpnja 2019. usvojio izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Prvog dana u kolovozu te će novine stupiti na snagu. 

Novim odredbama Zakona predviđene su strože mjere kažnjavanja počinitelja 8 najtežih prekršaja koja uzrokuju najveća i najteža stradavanja u prometu.

 1. prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h,
 2. vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo motornim vozilima,
 3. namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, prolazak kroz crveno svjetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala,
 4. odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provjere ima li u organizmu alkohola ili droga,
 5. vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod utjecajem droga,
 6. upravljanje vozilom prije stjecanja prava,
 7. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova,
 8. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, vozač je isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera. 

Za navedenih osam prekršaja propisano je povećanje novčanih kazni sa sadašnjih 5 do 15 tisuća kuna na 10 do 20 tisuća kuna te propisivanje obligatornih zaštitnih mjera, tj. zabrana upravljanja motornim vozilom na minimalno 6 mjeseci za drugi počinjeni prekršaj ili od minimalno 12 mjeseci za prekršaj počinjen tri ili više puta. Tu je i povećanje kazni za negativne prekršajne bodove s 3 na 6 te privremeno oduzimanje vozila koje se smatra sredstvom za počinjenje prekršaja. 

Policija će moći privremeno oduzeti vozilo vozaču koji je najmanje 2 puta pravomoćno kažnjen u razdoblju od 3 godine, od stupanja Zakona na snagu, ako ponovno počini neki od 8 spomenutih prekršaja. Vozilo će se privremeno oduzeti do odluke nadležnog suda, koji je dužan donijeti odluku u roku od 15 dana. 

Kažnjavat će se i vozači koji počine neki od sljedećih prekršaja, a za koje je također predviđen rast novčanih kazni s 500 na 1 000 kuna

 • nekorištenje sigurnosnog pojasa tijekom vožnje,
 • nepropisan prijevoz djece u vozilu,
 • nepropisno korištenje mobilnog uređaja tijekom vožnje.
 
(I: eCroatia.info / revijahak.hr)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eAutomoto

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: