5 potencijalnih ljetnih opasnosti za vaš automobil

eAutomoto
09.07.2018 11:07:17

Pripremite se za bezbrižno ljetovanje

5 potencijalnih ljetnih opasnosti za vaš automobil

Svakog ljeta većina odlazi na odmor osobnim automobilom kako bi uhvatili malo sunca, opustili se i uživali na plaži. No, postoji nekoliko stvari na koje treba pripaziti kako vlasnicima automobila odmor ne bi postao prava noćna mora. Donosimo vam 5 potencijalnih ljetnih opasnosti za vaš automobil, kako biste se na vrijeme i pravilno pripremili za bezbrižan odmor na moru.  

1. Kukci na autoputu


Krenuli ste na odmor i u želji da što prije stignete u svoju željenu destinaciju odabrali ste vožnju autocestom. Osim skupih cestarina, riskirate i da vaš automobil prekrije groblje mrtvih kukaca koji se na ljetnim vrućinama znaju zalijepiti na lak vašeg limenog ljubimca. Često pranje automobila u obližnjoj autopraonici bude samo djelomično rješenje. 

Kako biste izbjegli ovu potencijalnu ljetnu "opasnost", prije polaska na put zaštitite lak automobila. Na tržištu postoje razne vrste premaza, od prirodnih tvrdih voskova, teflonskih ili polimerskih premaza do onih nano keramičkih. 

2. Štetnost sunca i UV zraka na lak automobila


Visoke temperature rezultat su jakog sunčevog zračenja, a štetne UV zrake mogu ostaviti trajne posljedice na vašem automobilu. Ako nemate garažno parkirno mjesto, najjednostavniji način zaštite laka automobila od sunčevih zraka i vanjskih utjecaja topline jest parkirati automobil u hladovini. Tako ćete spriječiti štetni utjecaj UV zraka koje mogu prouzročiti pucanje bezbojnog sloja na laku. 

Izblijedjelu boji automobila možete oživjeti poliranjem površinskog sloja laka, na za to je ipak preporučljivo automobil odvesti u autoservis gdje će to odraditi stručnjaci. 

3. Smola bora


Parkirate li automobil u hladovini drveta primorskim krajevima, vrlo je vjerojatno da će to biti neka vrsta crnogoričnog stabla. Ostavite li automobil tako parkiran, velika jer šansa kako će doći do kapanja smole koja će se zatim skoriti ako ostane dugo na karoseriji. Rezultat toga jest pucanje premaza laka na automobilu. 

Odlučite li se sami ukloniti smolu, imajte na umu da nikako nije preporučljivo koristiti sredstva koja u sebi sadrže aceton i slična abrazivna sredstva. Najidealnije je štetu sanirati krpom natopljenom u mješavini tople vode i blagog sredstva za čišćenje

4. Ptičji izmet


Svačija noćna mora je parkiranje tek opranog automobila ispod stabla, da bi ga kasnije automobil dočekao prepun ptičjeg izmeta koji agresivno djeluje na površinu boje automobila tako što je uništava i upija se u nju.

Alkalna tvar u ptičjem izmetu štetna je za vanjski premaz karoserije, stoga je treba ukloniti što je prije moguće. Postupak uklanjanja isti je kao kod uklanjanja smole, nježno trljajte mekanom krpom umočenom u toplu vodu pomiješanu s blagim deterdžentom. 

5. Sol


Jaka bura nanosi morsku sol na kopno, pa ona tako dolazi i do vašeg limenog ljubimca. Ako se niste unaprijed pobrinuli za neki od zaštitnih slojeva koji štite lim automobila i tako sprječavaju prodiranje vode i kisika te stvaranje hrđe, jedino što vam preostaje je pobrinuti se da automobil temeljito i kvalitetno operete "od glave do pete".

(I: eCroatia.info / automobili.hr)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eAutomoto

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: