Bezglutenska prehrana kao terapija za celijakiju

eGastro
11.01.2019 12:01:04

Intolerancija na gluten zahtijeva poseban režim prehrane

Bezglutenska prehrana kao terapija za celijakiju

Sve je veći rast broja oboljelih od celijakije, bolesti intolerancije na gluten. Mnogi ni ne znaju da boluju od ove autoimune bolesti te se ne liječe adekvatno. Što sve podrazumijeva bezglutenska prehrana i kojih se pravila pridržavati, donosimo vam u članku. 

Celijakija ili glutenska enteropatija 


Celijakija ili glutenska enteropatija je autoimunološka bolest koja zahvaća probavni sustav zbog konzumacije namirnica koje sadrže gluten te dolazi do oštećenja sluznice tankog crijeva.  Kod osoba oboljelih od celijakije uočen je manjak vitamina i minerala jer izbacivanje jedne skupine namirnica dovodi do deficita hranjivih tvari. Ako ste na bezglutenskoj prehrani, važno je da uravnotežite prehranu jer resice tankog crijeva apsorpcijom glutena mogu izazvati brojne ekstraintestinalne smetnje. 

Simptomi intolerancije na gluten ogledaju se u nadutosti, gubitku tjelesne težine, bolovima u trbuhu i dijareja. Osoba ne mora odmah imati simptome, no to ne znači da ne dolazi do oštećenja tankog crijeva. 
 
Bezglutenska prehrana i celijakija 

Bezglutenska prehrana


Terapija koju će vam preporučiti svaki liječnik je bezglutenska prehrana koja podrazumijeva konzumaciju hrane koja ne sadrži gluten. Gluten je kompleksna smjesa proteina prisutnih u pšenici, ječmu i raži

Prakticiranje bezglutenske prehrane veoma je izazovno jer gluten može biti skriveni sastojak u raznim prehrambenim proizvodima, ali i lijekovima. Usto, hrana bez glutena može se lako kontaminirati ako se priprema u kuhinji s ostalim namirnicama koje sadrže ovaj sastojak. 

Ako bolujete od celijakije smijete jesti svu neobrađenu hranu, svježe meso i ribu, jaja, voće i povrće, rižu, grah, sezam, orašaste plodove, gljive, čaj, crnu kavu, kakao, med, marmelade.. U širokom luku zaobilazite pšenicu, raž, ječam i sve njihove prerađevine, pivo, bijelu kavu, gotovu hranu i fast food, suhomesnate proizvode (salame, hrenovke, kobasice).
 
Bezglutenska prehrana i celijakija 

Poželjno je pšenicu i ostale žitarice s glutenom zamijeniti kvinojom, amarantom, heljdom, prosom, kukuruzom. Kravlje mlijeko i jogurte  možete zamijeniti za napitke i jogurte od soje. Svakako u prehranu uvrstite maslinovo ili laneno ulje te razne sjemenke i orašaste plodove iz kojih ćete nadoknaditi potrebne masti. 

Na deklaracijama bezglutenskih proizvoda najčešće stoji kako ne sadrže šećer, škrob, mlijeko, kvasac, konzervanse, pšenicu, sol, umjetne okuse i boje, a na nekima je naznačeno kako su bez glutena ili gluten free.  

Nadoknada vitamina i minerala oboljelih od celijakije


Kada celijakija zahvati veći dio tankog crijeva može doći do nedovoljne apsorpcije nutrijenataDoze preporučenih vitamina i minerala za oboljele od celijakije mogu biti veće ili manje od onih za zdrave osobe s punom apsorpcijskom moći organizma. Najbolji pristup u doziranju je nakon liječničke analize krvi.
 
Bezglutenska prehrana i celijakija 

Na tržištu danas možete kupiti cijeli niz bezglutenskih proizvoda, no određeni sadrže ograničenu količinu sastojaka kojima nedostaje vitamina i minerala. Gubitak glutena za mnoge osobe znači i nedostatak folne kiseline, magnezija, kalcija, vitamina B, K... 

Prehranom možete sve to nadoknaditi iz drugih namirnica i pomoću suplemenata koje vam preporuči stručna osoba. Nadomjesci u prehrani mogu se uzimati kao nadoknada onih vitamina i minerala za koje je utvrđen deficit u organizmu ili radi prevencije bolesti koje su posljedica slabe prehrane, primjerice anemija  ili grčenje mišića...

Pravilo bezglutenske prehrane sasvim je jednostavno: raznolika i uravnotežena prehrana i umjerenost u jelu
 
Bezglutenska prehrana i celijakija 

Važno je da prije kupnje svakog prehrambenog proizvoda detaljno proučite deklaraciju kako biste uočili sadrži li on gluten ili njegove izvore. 
 
(I: eCroatia.info)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eGastro

eCroatia

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: