Izniman uspjeh bučinog ulja Uljare Sinković

eGastro
09.01.2018 10:01:21

26 hektara buče golice na tržište plasira između tri i četiri tisuće litara ulja godišnje

Izniman uspjeh bučinog ulja Uljare Sinković

Danijel Sinković, vlasnik OPG-a Sinković iz Bedekovčine u Zagorju uzgaja buče golice na 26 hektara, prerađuje ih, a uskoro će biti gotov i pogon za toplo prešano ulje čime će zaokružiti proces proizvodnje, piše Poslovni.hr.
 
Kad sve prerade, Sinković očekuje oko 3000 litara bučinog ulja u ovoj godini. Objašnjava kako postoje dva načina prerađivanja koštica u bučino ulje, hladni proces prerade odnosno cijeđenja ulja koji je kvalitetan i skup postupak, te topli proces uz prženje koji je svima poznat i vrlo zahtjevan. 
 

Dostava bučinog ulja

"Proizvodnjom se bavimo već desetu godinu, u posao je uključena cijela obitelj, a ako je povećan obujam sezonskog posla na polju u proljeće ili jesen, onda zapošljavamo i po nekoliko studenata za rad na štandovima diljem Hrvatske. Početak proizvodnje bio je na svega pola hektara zemlje, ali smo svake godine pojačavali proizvodnju te danas kad zbrojimo buče i ostale kulture obrađujemo 30-tak  hektara zemlje", pohvalio se Sinković. Vlastito prodajno mjesto imaju u trgovačkom centru Westgate kod Zaprešića, a njihovi proizvodi mogu se naći i u specijaliziranim trgovinama, te se po narudžbi i dostavljaju.
 

I namaz od koštica, bučino, kukuruzno, heljdino i pirovo brašno dio su asortimana OPG-a Sinković

Svake su godine širili i asortiman proizvoda tako da nude i proizvode poput namaza od koštica, bučinog brašna, kukuruznog, heljdinog i pirovog brašna, ali najprodavanije je i dalje bučino ulje. Dio proizvodnje imaju ugovoreno i s kooperantima koji imaju njihovu podršku u proizvodnji tijekom cijele godine.
 
"Sve je to rezultiralo kvalitetom našeg bučinog ulja koje je posljednje četiri godine svrstano među prva tri u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Ponosni smo vlasnici dvije zlatne, tri srebrne i dvije brončane medalje s izložba bučinog ulja. Ta su priznanja kvalitete značajno utjecala na potražnju i prodaju našeg ulja, te ga svake godine na hrvatsko tržište stavimo između tri i četiri tisuće litara", kaže Sinković.
 

Izvoz u europske zemlje već je na pomolu

Sinković otkriva kako su u tijeku pregovori za ulazak na inozemno tržište, točnije Nizozemskom, Belgijom i Njemačkom.
 
"Bit će to značajan iskorak u našoj proizvodnji koji će morati uključiti i povećanje kooperanata kako bi zadržali takvo tržište", kaže Sinković. Uz buče OPG Sinković sadi i povrće - papriku, krastavce, ciklu, patlidžane i rajčice, a surađuje i s Podravkom koja od njih otkupljuje krastavce.
 
"Povrće nam zauzima cca hektar površine, a sav višak koji imamo preradimo u zimnicu i tako plasiramo na tržište. Kao dobra pretkultura bučama pokazala nam se heljda, pir i kukuruz, pa ćemo u prodaji imati tijekom čitave godine i brašna od tih žitarice. Bude li potražnja za brašnom i povrćem rasla, povećavat ćemo proizvodnju, a time i zapošljavati nove ljude u proizvodnji", poručuje Sinković. 

 
(I: eCroatia.info/poslovni.hr)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eGastro

eCroatia

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: