Đumbir kao ljekovita namirnica

eGastro
18.01.2019 13:01:55

Ljekovitost đumbira čuva zdravlje i jača imunitet

Đumbir kao ljekovita namirnica

Nije nepoznanica da je đumbir vrlo ljekovit. Svojstva ove biljke čuvaju vaše zdravlje i pomažu u liječenju prehlada i bolesti.

Đumbir kao ljekovita biljka


Đumbir je egzotična zeljasta trajnica
iz porodice ljiljana koja se može koristiti svježa, osušena, kao ulje, ekstrakt, sok ili  u prahu. Već stoljećima se koristi kao začin jelima, no upravo je svojstvo ljekovitosti razlog iz kojeg ga mnogi uvrštavaju u jela i pića. 

Izvorno potječe iz južne Azije, a budući da najbolje uspijeva u tropskim i suptropskim zemljama, uzgaja se u Indiji, Maleziji, Jamajci, Nigeriji i Kini. Okus đumbira zapravo je ljut i zna izazivati osjećaj peckanja u grlu. 
 
LJekovitost đumbira, jačanje imuniteta 

Korijen đumbira sadrži mnoge esencijalne vitamine i minerale, među kojima su vitamin C i vitamini B skupine, kalij, bakar, magnezij, mangan, organske kiseline i prirodni šećeri

Korištenje đumbira za jačanje imuniteta i liječenje


Poznato je kako je sušeni đumbir odličan u ublažavanju osjećaja mučnine, ali njegova učinkovitost je mnogostruka. Osim smanjenja želučanih tegoba liječi razne bolesti i stanja, ublažava reumu, smiruje proljev... 
 
Osim unosa u organizam kako biste ojačali imunitet, od đumbira se mogu raditi oblozi za ublažavanje oteklina, upala i bolova uzrokovanih artritisom, reumatizmom, grčevima u nogama, upalom jetre ili bubrega, ukočenog vrata i sl. 
 
Ljekovitost đumbira, đumbir i med 

Korijen đumbira u svježem obliku koristi se i kao antioksidans te je popularan za kuhanje detoksikacijskih čajeva i napitaka, popularan u kombinaciji s medom i limunom. Sadržaj đumbira je gingerol, prirodni sastojak koji poboljšava rad crijeva i pomaže protiv nadutosti. Zbog ubrzavanja probave u organizmu, dobar je saveznik u skidanju suvišnih kilograma, naravno, uz pravilnu prehranu. 

Još neke od prednosti ove namirnice i začina su snižavanje kolesterola, poboljšano lučenje želučanih kiselina koje razgrađuju hranu i sprječavaju nastanak čira, poboljšanje rada srca, te antimikrobno i antitrombocitno djelovanje. Dokazano je i kako đumbir može pomoći kod bolnih mjesečnica, problem s kojim se susreću mnoge žene te se njegovo djelovanje u ovom slučaju čak uspoređuje i s djelovanjem ibuprofena. 
 
Čaj od đumbira 

Odličan način za ubrzavanje oporavka od prehlade jest čaj od đumbira koji ujedno smanjuje i kašalj. 

Ipak, konzumacija đumbira nije dobra za svakoga, jer u kombinaciji s nekim stanjima i lijekovima može izazvati nuspojave. Stoga, ako ste među tom skupinom, dobro je savjetovati se s liječnikom o preporučenim dozama i je li pametna ideja koristiti ovu biljku. 
 
(I: eCroatia.info)

Komentiraj

POVEZANE VIJESTI

eGastro

eCroatia

BESPLATNI TELEFON: 0800 024 023

RADNO VRIJEME: 08:00 - 16:00

EMAIL: kontakt@ecroatia.info

Pratite nas na: